A nyári időszakban a Balaton északi partjára Budapestről kétóránként indulnak majd gyorsvonatok. Az elmúlt évhez képest változás, hogy a 7 vonatpárból 3 Balatonfüred és Tapolca között minden megállóhelyen megáll. A gyorsvonatok mellett további 2 pár személyvonat indul Budapestről az északi partra. Hétvégenként több mentesítő járat is lesz a főváros és a Balaton között. Az esti órákban Tapolca és Keszthely között új személyvonat közlekedik. Június 18-tól esténként új vonatpár közlekedik Budapest és Keszthely között is. Ezen az útvonalon a gyorsvonatokon felül naponta 4 pár sebesvonat közlekedik majd, amelyek a Balatonnál minden megállóhelyen megállnak.

Az éjszakai "bagolyvonatok" ismét közlekednek hétvégenként, ezúttal egy pár a fővárosból Budapest és Keszthely, míg további egy pár Budapest és Fonyód között. A Keszthelyről Budapest felé tartó szerelvény a Velencei-tó partján is megáll, így az itt nyaralók is igénybe tudják venni az éjszakai járatot.

Varsóvia néven új nemzetközi vonat közlekedik június 18.-a és szeptember 5.-e között a lengyel fővárosból Kassán át a Balaton déli partján fekvő Keszthelyig. Záhonyból, Nyíregyháza - Debrecen - Szolnok útvonalon továbbra is biztosított az összeköttetés Tapolcára, emellett közvetlen vonatpár közlekedik Szombathelyről Tapolca és Balatonfüred érintésével Budapestig. Vasárnaponként a Tapolcáról 18:45-kor Székesfehérvárra induló személyvonat Budapestig közlekedik majd, amellyel az esti órákban is közvetlenül megközelíthető lesz a főváros.

railjet

A Budapest - Siófok - Nagykanizsa vasútvonalon továbbra is kétóránként közlekednek a gyorsvonatok, közvetlen keszthelyi kocsikkal. Közvetlen vonatok közlekednek Sátoraljaújhelyről, Miskolcról és Záhonyból Keszthelyre, továbbá hétvégenként Szegedről Fonyódra. A nyári szezonban a Balaton déli partján több járat InterCity kocsikkal kiegészítve indul majd, a komfortosabb utazást 360 forintos pótjegy váltásával lehet majd igénybe venni. A dél-balatoni szolgáltatásfejlesztés legfőbb része, hogy öt poggyászteres kocsit kerékpárszállító kocsivá alakítottak át, és a távolsági járatok nagy részében lehetővé válik a bicikliszállítás. A Balatonnál az idén több kerékpáros közlekedést népszerűsítő rendezvény is lesz, amelyek megközelítéséhez a MÁV kedvezményeket biztosít, illetve megkönnyíti a kétkerekű járművek vonaton történő szállítását.

Címkék: bagolyjárat, MÁV, kerékpár, vasút, közlekedés, Balaton, gazdaság