kidolt falak

24 esetben fakidőléshez, 8 alkalommal pedig pincékben összegyűlt víz szivattyúzásához vonultak a tűzoltók, főleg Siófok, Kaposvár, Marcali, Barcs térségében.

Több helyen fennakadásokra lehet számítani a vasúti közlekedésben. Somogyban a Kaposvár-Siófok vonalon egy fakidőlés okozott gondot, a reggeli órákra viszont már folyamatos volt ezen a szakaszon a közlekedés, de kisebb késésekre lehet számítani.- mondta el a KaposPontnak Imre Lászlóné, a Máv regionális szóvivője .

A Budapest-Pécs vonalon az esőzés miatt a Keszőhidegkút-Gyönk, Szakály-Hőgyész, illetve Sásd és Godisa állomások között csökkenteni kellett a vonatok sebességét, így 15 perc késésekre kell számítani szerdán is.

A Dombóvár-Bátaszék vonalon Dombóvár és Máza-Szászvár között információnk szerint június 7-ig vonatpótló autóbuszok közlekednek, de van olyan település, amely megközelíthetetlenné vált. Még a buszok sem tudnak közlekedni Mágocs-Alsómocsolád között.

Az előrejelzések alapján mára 300-310 cm-en várják a Kapos tetőzését. A Baranya patak magas vízállása miatti visszaduzzasztó hatás a Kapos alsó szakaszán problémát jelenthet, ezért a Kaposvártól keletre fekvő területeken a katasztrófavédelmi szakemberek területbejárást végeztek. Mivel ezen a részen előfordulhat elöntés, ezért az érintett települések (Nagyberki, Mosdós, Baté, Orci, Sántos, Taszár, Kaposújlak, Kaposszerdahely, Kaposhomok, Kaposvár) vízmű kezelőinek figyelmét felhívták az ivóvíz kutak bevédésének megszervezésére.

A Balaton magas vízállása (120 cm) és a sok csapadék miatt a déli part alacsonyabban fekvő településein a vízelvezető árkok csapadékvízzel telítettek, ez nehezíti az udvarokból a víz levonulását.

vihar

Somogymeggyesen egy lakóépület fala megcsúszott, az önkormányzat intézkedett a ház aládúcolására. Somogyacsán egy lakatlan ház fala dőlt ki.

Balatonmárián és Balatonkeresztúron az elárasztott kertekből a tűzoltók a tegnapi nap folyamán kiszivattyúzták a vizet. Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta: a szél csillapodásának és az esőzés szünetelésének köszönhetően javult a település helyzete,  nincsenek elöntött ingatlanok.Balatonlellén másodfokú a készültség, eddig 75 köbméter vizet szivattyúztak ki a településről, ugyanis a nagy esőzések miatt a patakok megáradtak és elárasztották a szántóföldeket.

Az előrejelzések szerit azonban további 30 mm csapadék várható a mai napon is, valamint péntekre további 13 mm-re számítanak.

Címkék: katasztrófavédők, Kapos folyó, vihar, eső, gazdaság