Az Európába irányuló külföldi közvetlen működőtőke által teremtett munkahelyek számát nézve Magyarország a 6. helyen szerepelt a 2009-es számok alapján. Románia a 7., azt követi Szlovákia, Csehország a 11. Magyarországot a régióból egyedül Lengyelország előzte meg, az 5. helyen szerepel – számolt be az MTI.

Az új munkahelyek számát nézve az első az Egyesült Királyság, második Franciaország, harmadik Oroszország, negyedik pedig Törökország lett.

A projektek számát vizsgálva Magyarország a 13. helyen végzett, a régióból ismét csak Lengyelország előzte meg a 8. helyen. Ebben a kategóriában is az Egyesült Királyság áll az élen, amelyet ugyancsak Franciaország követ, a harmadik helyen Németország szerepel.
A válság ellenére idén még akár 20 befektető jelentheti be magyarországi beruházási szándékát - közölte az ITD Hungary befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynökség. Ezek a cégek csaknem 400 millió euró értékben fektetnének be Magyarországon, összesen több mint 3.000 munkahelyet teremtve. Eddig idén 12 beruházást jelentettek közel 400 millió euró értékben az ITD Hungary-n keresztül a befektetők, s ezzel csaknem 1500 új magyar munkahely létesül.

Régiós átlagban negyven százalékos a visszaesés a külföldi működő tőke befektetések számát tekintve, miközben az európai átlag tizenegy százalékos csökkenést mutat – derül ki a szerdán közzétett felméréséből. A bizonytalan helyzet átmeneti változást teremtett a nyugat-európai országokba való befektetési kedv javára. A franciáknál 1, az olaszoknál 4, a németeknél 7 százalékkal nőtt az új projektek száma. Európai átlagban azonban összesen 11 százalékkal csökkent a külföldi befektetések száma.

 

Címkék: Európai Versenyképességi Jelentés, ITD Hungary, Franciaország, Ernst & Young, Egyesült Királyság, Törökország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Románia, Oroszország, Magyarország, gazdaság