Júliustól változnak a parkolás szabályai. Kevesebb lesz a pótdíj, és a tartozás elévülése egy évre csökken. Kedden döntött erről az országgyűlés. A kintlevőségeket is gyorsabban kell ezentúl behajtani. Az új szabály bevezetéséhez Kaposváron és Siófokon is helyi rendeletet kell módosítani.

Parkoló

A mikulás csomagot kapó üzembentartónak eddig 90 napon belül kellett felszólító levelet küldeni. Ez 60 napra változik, különben nem szedhető be pótdíj. Egyebek között erről is döntött kedden 75 százalékos többséggel az országgyűlés. A közterületi parkolásról szóló törvényt ugyanis az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Ezentúl legfeljebb két liter 95-ös benzin átlagárát kérhetik majd el egy óra parkolásért júliustól, a pótdíj pedig kevesebb lesz, és késedelmi kamatot sem lehet fizettetni. A parkolási díj sem lehet több 544 forintnál óránként.

Kilián László, a kaposvári Városgondnokság parkoló ellenőre szerint ez Kaposvárt biztosan nem fogja érinteni, mert a legolcsóbb tarifák közé tartozik a somogyi megyeszékhely.

Kaposváron ugyanis 190 forintot kell fizetni a belvárosban egy órára. Egy óránál rövidebb parkolásnál 5 perc, annál hosszabb várakozásnál 15 perc türelmi idő jár. Kaposváron 64 parkoló automata üzemel. 150 millió forintos éves bevételből 20 millió kintlevőség van - mondja a városgondnokség vezetője. A tartozás elévülése egy évre változott.

- Hosszabb idő állt rendelkezésre eddig, hogy ezt a kintlevőséget begyűjtsék - fogalmazott Hartner Rudolf, a Városgondnokság vezetője. - Az egyes üzemeltetőknek mostantól kezdve gyorsabban kell dolgozni, rövidebb idő áll rendelkezésre. És a parkolás ellenőrzése is szigorúbbá válik.

A változásokkal az autósok nyernek a legtöbbet. Ezentúl csak önkormányzat üzemeltetheti a parkolást. Ezt Kaposváron és a csaknem 30 órát üzemeltető Siófokon is régóta így van. Siófok a 90-es években próbálkozott a bérbeadással.

- Úgy láttuk, hogy visszaélés, és gyanús esetek vannak, ezért döntöttünk amellett, hogy azt a filozófiát követjük, amit ez a jelenleg tárgyalt törvény javaslat kötelezővé tett - magyarázta Balázs Árpád polgármester. - Én azt gondolom, hogy a tisztességes önkormányzatok már régen ezen az úton járnak.

A jogszabály júliustól lép életbe.

Címkék: parkolás, gazdaság