mezgaz

Gyakorta a heves záporok és zivatarok mellett felhőszakadások és özönvízszerű esőzések következtében rövid, mintegy fél óra alatt 55-60 mm csapadék is lehullott. Ez által egyre nagyobb területen észlelhető az erózió termőtalajt súlyosan károsító hatása.

Az esőzésekhez sok esetben viharos erejű szél, esetenként jégverés is társult, amely a gyümölcsültetvényeket károsította, az epertermés 30-40 százalékát tönkretette a sok csapadék. A viharos időjárás az őszi vetésű kalászos-, valamint repceállományok megdőlését okozta.

További problémát jelent, hogy egy lezárt bejelentési időszakot újabb követ, hiszen az extrém időjárás periodikusan ismétlődő, így a káresemény okozta veszteség nagy valószínűséggel csak 10-14 napos konszolidációt követően becsülhető. Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója elmondta: a felmérés és a bejelentés jelenlegi stádiumában az elemi és a természeti károk össz. értéke fél milliárd forintra tehető.

Súlyos gondot okoz emellett az egyre erőteljesebb gyomosodás, amelynek nemcsak számottevő terméscsökkentő, hanem költségnövelő hatása is van, hiszen a gyom borította kalászos gabona betakarítása többletráfordítással jár. Az agresszív allergén gyomnövények, mint például a parlagfű elszaporodása példátlan mértékben növelheti a pollenszórást és koncentrációt.

Állattenyésztési szempontból rendkívül hátrányos, hogy a pillangósok és a gyepek első növedékének kaszálása jelentősen elhúzódik, ahol megtörtént, ott a széna renden ázik, értelemszerűen kilúgozódik, és takarmányozási célra alkalmatlanná válik.

Nehezíti a helyzetet, hogy június első napján az esőzések tovább folytatódtak, és várhatóan a hét első 4-5 napján 60-90 mm csapadék áztathatja a termőföldet. Jelenleg a legjobb vízgazdálkodású területek csapadékbefogadó képessége is már minimális. A károsan átnedvesedett és az egyre nagyobb felületen vízborított talajokon a növények kipusztulási kockázata és gyakorisága napról-napra nő. Az már bizonyos, hogy a nyári betakarítási kampány – a korábbi évekre jellemző június 18-20-al szemben – akár a hónap végére is elhúzódhat. Kérdéses, hogy a megdőlt és a későbbiekben egyre inkább elgyomosodott területeken milyen terméseredményeket realizálhatnak a gazdák

Címkék: gazdaság