A turisztikai szakemberek az idegenforgalmi szezon előtt immáron a 21. századi igényeknek megfelelő körülmények között várják a kaposváriakat és a városunkba érkező belföldi és külföldi turistákat.

Látványos táncszínházi akcióval ünnepelte a kaposvári Tourinform iroda a Fő utcában felújított iroda átadását. Mayerné Bocska Ágnes irodavezető a szerda délutáni eseményen elmondta: a mozgáskorlátozottak ezentúl akadálymentesen juthatnak be a helyiségbe, a vakok és gyengénlátók számára pedig Braille írással is feltüntették az iroda nyitva tartását. Ezenkívül vezetősáv segíti őket az irodán belüli tájékozódásban. A hallássérülteknek úgynevezett indukciós hurok erősítik fel a hangokat.

- Kaposvár legnagyobb lehetősége önmaga, saját kincseinek és értékeinek bemutatása - mondta Szita Károly. A polgármester hozzátette: ebben a munkában a kaposvári szakemberek élen járnak, ezt alátámasztják a szakmai elismeréseken túl a hozzánk látogató vendégek visszajelzései is. A cél az, hogy a turisták ne csak egy-két éjszakát töltsenek a városban. Ennek érdekében Kaposvár olyan turisztikai attrakciókat épít, amelyek kiemelik a térséget a kommersz turizmus kínálatából.

2009 nyarán megalakult a Kaposvár és a Zselic vidéke Turisztikai Desztináció Menedzsment (TDM) Egyesület, mely 2010-ben kezdte meg aktív tevékenységét. Az egyesületben önkormányzatok, szállásadók, programgazdák, attrakciók képviseltetik magukat. Kaposvár, Szenna és Patca partnersége mellett a szolgáltatók együtt alakítják ki közös szemléletüket a terület turizmusára vonatkozóan.

A TDM Egyesület elősegíti a helyi turisztikai termékek, szolgáltatások fejlesztését, a turisztikai vállalkozások versenyképességét, ösztönözheti az adott település vagy kistérség turisztikai kínálatának bővítését. Az egyesület komplex célokat tűzött ki maga elé, mivel a turisztikai piac feltárása és erősítése mellett egységes márka és turisztikai termék létrehozására is törekszik.

Kaposvár önkormányzata 2009 júniusában nyújtott be pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv felhívására, ennek keretében csaknem 42 millió forintot nyert el. A projekt időtartama 18 hónap, így 2011. augusztus 31-ig számos új elem jelenik meg Kaposvár és környéke turisztikai életében. A nyertes pályázat első, egyben a leglátványosabb projekteleme a Tourinform iroda Fő utcai helyiségének akadálymentesítése és felújítása volt.

Címkék: Idegenforgalom, Tourinform, gazdaság