Május 2-ig mintegy 1,925 millió bevallást vett nyilvántartásba az APEH - számolt be az MTI. Ennek mintegy negyedét - 475.187 darabot - papíralapon küldték be, másik közel negyedét - 474.650 darabot - pedig elektronikus úton nyújtották be. A bevallások több mint felénél - 974.898 darabnál - pedig a kettőt kombinálták, vagyis az APEH internetes programjával készítették el - így élhettek a program ellenőrzési funkciójával -, de papíralapon küldték be.

A sok éves tapasztalat szerint főleg azoknak a bevallásoknak az elkészítésével igyekeznek az adózók, amelyek adóvisszaigénylést tartalmaznak. Az APEH május 2-ig több mint 1,003 millió esetben utalt vissza adót, összesen 53,422 milliárd forintot. Mivel 1.141 tétel esetében az adóhatóság késlekedett az szja visszafizetésével, 381.254 millió forint kamatot utalt ki az adózóknak.

Minden évben szép számmal találni valamilyen hibát a bevallásokban. Évek óta tipikus hibának számít, hogy hiányzik az adózó aláírása a bevallásról, és gyakran előfordul az adóazonosító szám téves feltüntetése is, ilyenkor pedig a bevallás hibásnak minősül, akkor is, ha számszakilag tökéletesen töltötték ki.

A magánszemélyeknek az idén is lehetőségük volt arra, hogy az APEH közreműködésével egyszerűsített bevallást nyújtsanak be. Az adóhatósághoz erre vonatkozóan közel 240 ezer érvényes nyilatkozat érkezett, a bevallás ajánlatot az adóhatóság - az érvényes nyilatkozatok alapján - április 30-ig juttatta el az adózókhoz, nekik pedig május 20-ig kell visszaküldeniük a bevallást postai vagy elektronikus úton.

Címkék: APEH, bevallás, szja, adó, gazdaság