A somogyi gazdák szerint ez katasztrófa lenne. Úgy vélik, a kormánynak egy-két hónapja van, hogy ez ellen tegyen valamit. Prukner Gábor csaknem húsz éve gazdálkodik, jelenleg 120 hektáron termeszt kukoricát, repcét, napraforgót, búzát és árpát. Azt mondja, manapság könnyen lehet földet vásárolni. Egyre többen kényszerülnek ugyanis eladni birtokukat.

- Az utóbbi időben nehezen lehetett földet venni, de most, hogy jött ez a válság, sajnos nagyon sok magánszemély újra jelentkezett, hogy eladná a földjét, mert a hiteleket nem tudja fizetni, vagy így tudja a gyereknek a lakáshoz, autóhoz jutását megoldani – mondta Prukner.

Somogy területének 60%-án mezőgazdasági termelést folytatnak. Itt az országos átlagnál jobb a minőség. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei főigazgatója szerint a termőföld a térség legfontosabb kincse. Somogyban a Kapos völgyében vannak a legértékesebb területek.

- Az elmúlt évben itt nem volt ritka, hogy hektáronként két millió feletti értékben hasznosult a föld, Belső-Somogy a somogyi homokhát, ott viszonylag alacsony aranykorona értékű földek találhatók. Itt az átlagos vételár 3-400 ezer forint között változik – Varga Gábor, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megyei főigazgatója.

A magyar gazda még ezt sem tudja megvenni. A külföldieknek viszont ez aprópénzbe kerül. Dániában hússzor, Németországban ötször többe kerül a föld, mint nálunk. Ezért ugrásra készen várják, hogy jövő áprilisban lejárjon a földvásárlási tilalom Magyarországon - mondják a gazdák.

A gazdakörök megyei vezetője szerint sürgősen meg kell hosszabbítani a moratóriumot. Szabó Tamás azt mondja: erre már csak egy-két hónapjuk van a politikusoknak, különben kifutunk az időből. És akkor pillanatok alatt eladják alólunk az országot.

- Van, aki a futóversenyen futócipőbe indul, mi meg háttal, mezítláb kezdünk vagy négykézláb a jó futókkal szemben felállni, tehát nem egyenlőek az esélyek – mondta Szabó Tamás, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének megyei elnöke.
Hozzátette: a moratórium meghosszabbítása csak az első lépés. Ahhoz, hogy a magyar gazdák versenyképesek legyenek, rendezni kell az osztatlan közös tulajdonú földeket. Szigorítani kell a földvásárlási feltételeket és a külföldieknek külön adózási rendszert kellene kidolgozni.

Címkék: Prukner Gábor, Szabó Tamás, Varga Gábor, föld, mezőgazdaság