Eső

A kettő együtt ugyanis akár padlóra is teheti a gazdák nagy részét. Emiatt az élelmiszerek is drágulhatnak. Jég verte szét a kukoricát tavaly júniusban Segesden. Szeptemberben pedig az aszály tizedelte a kukoricaszemeket. Akkor esőért rimánkodtak a gazdák.
Most ebből van elegük. A gépek kényszerpihenőn várják a repce permetezését. És a sok csapadék a tengeri vetését is hátráltatja. Helyenként már el sem nyeli a föld a vizet.

A Kapostáj Zrt. ügyvezető igazgatója azt mondja: erre a földre a gépek nem tudnak rámenni. Több hetes csúszásban vannak. Éjjeli munkára is szükség lesz, ha megindulhat a munka. Ahol lesz erre elég gép. Eddig a kukorica 15%-át tudták elvetni, tavaly ilyenkor a felét. Emiatt az 5500 somogyi termelő többsége már most hozamkieséssel számol.

Eddig az egész havi csapadék mennyiség másfélszerese lehullott. Ha májusig elhúzódik a vetés, és ez nyáron légköri aszállyal párosul, óriási baj lehet - mondja a szakember. A tengeri ugyanis az állatok legjelentősebb takarmánynövénye. Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója elmondta:
- Mivel a takarmányozási költség 70 százalékkal, legalábbis az összköltség kétharmadával járul hozzá a főtermék előállításához. Ezáltal a kukoricának az ár növekedése jelentősen befolyásolná az állati termékek és a vágóállatok árának alakulását is.

Jövő hétre újabb esőt jósolnak a meteorológusok Somogyban.

Címkék: gazdaság