Barcs, 2010. március 8. Babócsa, Bolhó, Komlósd, Péterhida, Somogyaracs, Drávatamási, Drávagárdony, Kastélyosdombó és Rinyaszentkirály községek önkormányzatai Barcs várossal együttműködve pályáztak az ivóvíz minőség javító program előkészítésére. Projektgazda önkormányzatnak Barcs városát jelölték meg, tájékoztatott Szili Balázs, a Barcs és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás munkatársa.

A projektben szereplő települések vízminőség javítását szolgáló intézkedések és technológiai beavatkozások hosszú távon megoldják a településen élők, uniós követelményeknek megfelelő, egészséges ivóvízzel történő ellátását, mondta Feigli Ferenc, a Társulás elnöke, Barcs polgármestere.

–    A tervezett megvalósítás általános célkitűzése, hogy a településeken élő és dolgozó fogyasztóknak egészséges és élvezhető minőségű ivóvizet biztosítsunk. Arra kell törekednünk, hogy csökkentsük az emberek egészségromlását előidéző ilyen jellegű károsító hatásokat. A program konkrét célja a vízminőséget jellemzően meghatározó szennyező anyagok koncentrációjának határérték alá történő csökkentése. A projekt megvalósítását követően azonnal érezhetők az ivóvíz minőségben beállt változások. A követelmények szerint a szolgáltatott ivóvíznek a felhasználás helyén kell az előírt minőségűnek lennie, ezért szükséges a meglévő hálózat mechanikai tisztítása is. Ennek érdekében a meglévő hálózatokon a tiszthatóság érdekében a csomópontok átalakítását tervezzük.

A lakossági felhasználókon túlmenően a projekt intézkedései kedvezőbb helyzetet teremtenek az intézményi és élelmiszeripari vízfelhasználók esetében is. Ezek a közvetett hatások jelentkeznek az iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények ellátásában, valamint a településen üzemelő kisebb élelmiszeripari vállalkozások által előállított termékek minőségében.

–    A tervezett vízkezelés a szükséges technológia alkalmazásával elérjük, hogy a kutak vízéből eltávolítjuk, illetve határérték alá szorítjuk a vízben lévő arzén, ammónium, s ezzel együtt a metán, vas és mangán tartalmat is

Címkék: gazdaság