Ingatlan

A bankok szerint szükséges ez a lépés, hiszen az elmúlt 8 évben ötszörösére nőtt a lakosség hitelállománya. Akciósak az ingatlanok. Egyes közvetítőirodák attól tartanak, hogy még nagyobb akciókra lesz szükség, ha június 11-től tovább szigorodnak a banki hitelek. A tulajdonosok mit tudnak csinálni? Lejjebb viszik az árakat. A Génius '99 ingatlanirodának a vezetője azt jósolja: további 15-20%-kal olcsóbbak lesznek a lakások. Oláh Miklós üzletvezető elmondta a Kapospontnak:
- Rengeteg eladó ingatlan lesz, még a mostaninál is több és sokkal, de sokkal kevesebb potenciális vásárló. Hiszen minimálbéresek, illetve jövedelemmel nem rendelkezők, illetve kisebb jövedelemmel rendelkezők sem kapnak hitelt júniustól.

Ez azokat a vállalkozókat, illetve szabálytalanul foglalkoztatottakat is érinti, akik minimálbérre vannak bejelentve, de valójában többet keresnek. A szakember azt javasolja: aki hitelre akar vásárolni ingatlant, az júniusig tegye meg. A Remax Ingatlan Specialista irodájában viszont kicsit optimistábbak. Ház Gergely szerint tisztán fedezetalapú hiteleket az utóbbi hónapokban már nem adtak a bankok, így csak a mostani rutint fogalmazzák meg jogszabályban. Ezért itt nem számítanak jelentős forgalomcsökkenésre.

- Inkább azt mondanám, hogy az élénkülés jelei láthatóak - mondta a bróker - Tehát mivel elég alacsonyak az ingatlanárak, látjuk, hogy akinek van lehetősége arra, hogy lépjen illetve vásároljon, az lépni is fog, mert az árak most már fölfelé fognak elindulni.

Ez a lényege a mostani szigorításnak, mondta a banki szakember. Úgy véli: ez valóban okozhat némi visszaesést az ingatlanpiacon. De a felelős hitelezés fontos. Ezért nemcsak a fedezetet, hanem az ügyfél jövedelmi helyzetét is vizsgálják.

Keresztes Péter, a kaposvári Erste Bank fiókvezetője elmondása szerint a jogszabály bevezet egy új fogalmat, ennek az a neve, hogy hitelezhetőségi limit. A banknak efölött a hitelezhetőségi limit felett nincs lehetősége hitelt nyújtani az ügyfélnek. Ez a törlesztőrészletre vonatkozik. Tehát ha egy ügyfélnek a limite 50 ezer forint, akkor a kezdő törlesztőrészlet ezt nem haladhatja meg. Forintban ennek a 100%-át kell érteni. Euróban 80%-ig terjedhet a törlesztőrészlet. Egyéb devizánál pedig 60%-áig. Ez az árfolyamingadozások miatt fontos. A szigorítást az is indokolta, hogy az elmúlt 8 évben a lakosság hitelállománya ötszörösére nőtt.

Címkék: csökkenés, ingatlan, ár, gazdaság