Tüskevár



A Mozdonyvezetők Szakszervezete kedden jelentette be, hogy munkabeszüntetést tart április 10-én, szombat 8 és 14 óra között, ha legkésőbb 2010. április 9-én nem jön létre megállapodás a kollektív szerződés helyi függelékei ügyében. Ezek határozzák meg például a munkarendet, a munkaidő-beosztás szabályait, a pihenőidőt, a szolgálatba jelentkezés és a munkavégzés helyszínét.

Márkus Imre, a MÁV-Trakció Zrt. vezérigazgatója az egyeztetéseket értékelve elmondta, hogy a kemény tárgyalásokon mindkét fél engedett a követeléseiből, és ésszerű kompromisszumokat kötöttek – számolt be az MTI. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy mindkét fél számára vállalhatók a helyi függelékekben szereplő szabályok. A megállapodásban a cég érdekei is tükröződnek, a munkáltató mozgástere az eddigiekhez képest rugalmasabb lett.

Márkus Imre kiemelte: a helyi függelékek magukban hordozzák a munkavállalók számára a többletjövedelem lehetőségét is, mert ha a piacon a társaság többletmunkákat szerez, az többletjövedelemmel jár a munkavállalónak is.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke elmondta, az utóbbi napok intenzív tárgyalásai után a megállapodás kölcsönös kompromisszumok mentén jött létre. A megállapodáshoz véleménye szerint nagyban hozzájárult, hogy a társaság vezérigazgatója is bekapcsolódott a tárgyalásokba.

A Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke szerint az eredetileg elhangzott munkáltatói tárgyalási ajánlatokhoz képest jelentősen javult a munkavállalók a pozíciója. A szakszervezet bizonyos határokon belül elfogadta, hogy a MÁV-Trakciónak a piaci viszonyokhoz alkalmazkodva rugalmasságra van szüksége a munkabeosztásoknál.

Címkék: mozdony, szakszervezet, MÁV, vonat, gazdaság