vetés


Már február végén el kellett volna vetni a cukorrépát, de még csak most végzik a földmunkákat. A megye vetésterületének 10%-án került veszélybe a termés. 7500 hektár gabona és 4000 hektár repce sorsa kétséges.

- Talán a legproblematikusabb terület a kora tavaszi vetésű növények esetében tapasztalható – mondta Varga Gábor, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgatója. Hozzátette: 2770 hektáron terveztek a somogyi gazdák zab vetést és jelenleg 3-400 hektáron valósult meg. Ha ezen a héten a tavaszi árpa nem kerül a földbe, akkor már gyakorlatilag nem érdemes elvetni.

A göllei termelők szerencsések, őket nem nagyon érintette a kedvezőtlen időjárás. Viszont nekik is állandó problémát okoz, hogy a gabonának nincs biztos felvevőpiaca. A kukoricát tavaly is csak nyomott áron tudták eladni. Ezen túl pedig a támogatás 30%-át  még mindig nem kapták meg a gazdák. Ez pedig azt jelenti, hogy hitelt kell felvenniük, amit a válság miatt nehezebben kapnak a bankoktól a gazdák.

A szakigazgatási hivatal vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy vigyázzanak a hamisított vetőmaggal. Bár olcsóbb, rossz minőségű és csak fele annyi bevételre számíthatnak.

Címkék: gazdaság