palinkasjozsef0313

Elsősorban a harminc és ötven év közötti kutatókat kellene helyzetbe hozni, a legjobbak számára pedig meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a nyugat-európai és az egyesült államokbeli körülményekhez hasonlóak között dolgozhassanak - mondta az MTA elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Magyarország számára óriási veszteség lenne, ha ez a néhány tucat ember külföldön találna munkát - tette hozzá Pálinkás József.

Az ország számára az agyak elszívása jelenti a legnagyobb veszteséget - hangsúlyozta a rádióműsorban Pálinkás József, majd megjegyezte: nem arról van szó, hogy emberek ezrei számára kell olyan anyagi és kutatási körülményeket kell biztosítani, mint Nyugat-Európában, hanem csupán néhány tucat kutatót kell kiemelni.

Az Akadémia elnöke szerint ez piaci alapon Magyarországon azért nem működhet, mert a gazdaság teljesítőképessége sokkal alacsonyabb, mint Nyugaton. Ezért aztán mesterséges beavatkozásra van szükség: ki kell emelni a legjobbakat. Ez másutt is megtörténik, csak nem ennyire nyilvánvalóan - fűzte hozzá Pálinkás.

(Forrás: www.inforadio.hu)

Címkék: pálinkás, kutatás, gazdaság