ipar

Több éves mélyponton van Somogy ipara: tavaly további 17 százalékkal esett vissza az ipari termelés a megyében - a KSH legfrissebb adatai szerint. A válság miatt csökkent a cégek megrendelése, a megyében csoportos leépítéssel 840 dolgozó került utcára. Szakemberek szerint ennek az is oka, hogy rossz a közlekedés, és nem támogatja a kormány a vállalkozásokat.

Évente hárommillió darab biztosítóbetétet készítenek a Fusetech Kft. kaposvári gyárában. Tavaly azonban ennél nyolc százalékkal kevesebbet gyártottak. A válság miatt ugyanis nem volt annyi megrendelés. Két hónapig négynapos munkahétre is át kellett állniuk, és rövid időre dolgozókat is el kellett küldeniük.

Ács Tamás, a cég ügyvezetője azt mondta: megpróbálnak új piacokat keresni, ami nem egyszerű. - Amikor alkalmazkodtunk a válsághoz, a kollégák, a szakszervezet, a munkástanács nagyon sokat segített nekünk, és így csak azokat az embereket kellett elküldeni, akinek már végképp nem tudtunk munkát adni.

Mára visszavették a dolgozókat és több lett a megrendelésük is. Mások nem ilyen szerencsések. Somogyban tavaly 840 embert bocsátottak el csoportos leépítéssel, többségüket gyárakból.

A megye ipari termelése egy év alatt 17 százalékkal csökkent. Ezzel a 12. helyen van az ország megyéi között. A legnagyobb visszaesés a fejlett iparú megyékben volt.
Az egy lakosra jutó ipari termelés Somogyban nem érte le az egymillió forintot. Ez nyolcad annyi, mint Komárom megyében. Ezzel Somogy a 15. helyre esett vissza.

A kamara elnöke azt mondja: a következő hetekben derül majd ki, hány cégnek kell bezárnia. Szerinte Somogy továbbra sem vonzó az ide települőknek. Hiányzik a műszaki képzés és a vállalkozásokat sem támogatja a kormány.

Varga József SKIK-elnök szerint fontos lenne, hogy Somogy megyében, valamint a Dél-Dunántúlon olyan közlekedési infrastruktúra épüljön ki végre, amivel a kis- és középvállalkozásokat ide lehetne hozni. Az ő jelenlétük biztosan emelné a termelés színvonalát.

A legnagyobb visszaesés - csaknem 30 százalékos - tavaly a somogyi építőiparban volt. Az ország megyéi között a legnagyobb.

Budai Ferenc, az Ipartestületek Országos Szövetségének megyei elnöke úgy látja megkezdődött a leépítés, mert nem kaptak megfelelő munkákat és megrendeléseket. A pályázatok hónapokat, fél éveket csúsztak, építőipari kapacitás volt, csak munka nem.

Szakemberek szerint jelenleg 8 évvel ezelőtti szinten van Somogy építőipara.

Címkék: Fusetech, gyártás, gazdaság