Az elmúlt 25 év alatt a termőrégiókban fél fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ami magasabban fekvő vidékek felé tereli a kávétermelőket - tudtuk meg a Világgazdaság cikkéből. A felföldi kávéfajtákat manapság a tengerszint felett 1200-1500 méterrel termelik - írja a lap. Az OIC becslései szerint a hőmérséklet emelkedése hamarosan odáig vezethet, hogy a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránt jelentkező keresletet.
A kereslet a 2001-es 62 millió tonnáról 2009-re már 80 millió tonnára emelkedett, a termelés viszont tavaly mindössze 75 millió tonna volt. A kilenc latin-amerikai kávétermelő ország termése 28 százalékkal csökkent a legutóbbi termőszezonban.
A 35-50 százalékos termelés csökkenésért a globális felmelegedést okolják a nagy kávétermelő országok. A nemzetközi kávé szervezet, az OIC adatai szerint világszerte csökken a kávétermés, a kereslet viszont emelkedik.