Dráva

A folyók vízgyűjtő területének a hóban tárolt vízkészlete átlagos mértékű, kevéssel a sokévi átlag feletti. Tavaly például az idei duplája volt. Ezért az olvadásnak kedvező időjárás ellenére sem a Dunán, sem a Dráván rendkívüli áradásoktól nem kell tartani,hiszen mindkét folyó jelenlegi vízállása alacsony, több méterrel az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendelési szintje alatt van - áll a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság közleményében.

2010. február 19-én a Duna vízállása a mohácsi vízmércénél 191 cm, a Dráva vízállása az őrtilosi vízmércénél -80 cm, a drávaszabolcsi vízmércénél 48 cm. A hidrológiai előrejelzések az elkövetkezendő napokra ezen értékek stagnálását, enyhe csökkenését mutatják. A Duna és a Dráva is jégmentes, tehát attól sem kell tartani, hogy az összetorlódó jégtáblák jégdugót alkotva elzárják a víz útját.

A földeken Somogy és Baranya megyében 25-35 cm-es hóréteg halmozódott fel, mely nem kirívóan sok, de jóval több, mint az utóbbi évek átlaga. Az olvadáskor keletkező hólé várhatóan nem mindenütt tud majd elszivárogni, hiszen a talaj felső rétege több helyen is fagyos lehet.

A mélyebben fekvő szántóföldeken kialakulhatnak belvízveszélyes területek, azonban ezek kiterjedése függ a még leeső csapadék mennyiségétől is. Ezért javasolt a településék vízelvezetésének akadálymentességét például az árkok kitisztításával biztosítani.

Címkék: belvíz, árvíz, gazdaság