motorszerelés

illusztráció

Egyre több dolgozó panaszkodik, hogy a válság miatt kihasználják a munkahelyén. A cégvezetők tudják, hogy a munkavállaló félti az állását, ezért többet is várnak el tőle. Nemritkán előfordul, hogy a túlórát is ingyen végzik.

Főként a termelő cégeknél fordul elő, hogy az elbocsátások miatt kevesebb dolgozónak kell ugyanazt a feladatmennyiséget elvégeznie. Az elbocsátott dolgozók rendszerint fel is jelentik volt munkaadójukat - írja az origo. A munkaügyi felügyelőség tapasztalatai szerint a cégek az órabér helyett a teljesítménybérre módosítják a szerződéseket. Egy kormányzati döntés értelmében pedig az elbocsátás helyett a dolgozók munkaidejét és a bérét is csökkenthetik a munkaadók.

A munkavállalók, mivel féltik állásukat elfogadják a szerződésmódosítást. Néhány vállalatnál előfordul, hogy a dolgozók ugyanannyit dolgoznak, mint korábban, csak a módosított órabérért.

Ez a jelenség nem csak hazánkban, hanem külföldön is előfordul. A briteknél például kiszámolták, hogy egy-egy brit dolgozóra hetente több mint hét óra ingyen végzett túlóra jut - mint mondják, az egyik ok a munkahely elvesztésétől való félelem.

Címkék: munkavégzés, gazdaság