111 millió forintos uniós támogatást nyert a Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjában. A pénzből Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztését, valamint Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany és a Nagyatád Kivadár városrészének csatornázását készítik elő.

Az utóbbi évek legnagyobb beruházásának előkészítése indult el ezekben a hetekben, közölte Ormai István, Nagyatád polgármestere, aki a projektnyitó sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az uniós támogatású beruházás révén több mint 20 ezer lakos életminősége javul.

– A pályázat kétfordulós, a szennyvíztársulás sikerrel vette az elsőt, a következő 12 hónapban azon dolgozunk, hogy sikerrel vegyük a másodikat is – ismertette a munka részleteit Ormai István. – Ez idő alatt el kell készítenünk a szükséges részletes megvalósíthatósági tanulmányokat, kiviteli terveket, elemzéseket, hatásvizsgálatokat, közbeszerzési dokumentációt.

A programban Nagyatád, Kutas, Ötvöskónyi, Bakháza, Háromfa, Tarany, Rinyaszentkirály, Görgeteg és Lábod települések vesznek részt. A beruházás során az érintett település csatornázása mellett a nagyatádi szennyvíztisztító teljes rekonstrukciója, valamint új szennyvíztisztító technológia telepítése valósul meg. Jelenleg az érintett településeken – Nagyatád kivételével – nincs közműves szennyvízelvezetés. A háztartásokban keletkező kommunális szennyvizek elhelyezése és ártalmatlanítása rendkívül korszerűtlen módon történik.

A beruházás tervezett kivitelezési költsége meghaladja a 4 milliárd forintot. E célokat az EU 75-85 %-os támogatásban részesítheti. Az építkezés 2012-ben kezdődhet meg, és 2 éven belül megvalósul a térség számára hosszú távon is meghatározó infrastruktúrafejlesztés. Ormai István elmondta: az előkészítés mellett elkezdődött a beruházásban érintett lakosság tájékoztatása és rácsatlakozási szándékuk felmérése.

– Most azok a tulajdonosok, akik lakás-takarékpénztári megtakarítás keretében – havi 1.950 forint megfizetésével 100 hónapon át – gyűjtik az önerőt, vagy egy összegben fizetik meg a díjat, jelentős – 65 ezer forintos – állami támogatásban részesülnek. Mindenképpen érdemes most csatlakozni a programhoz, mert később sem állami sem uniós támogatás nem jár a rákötéshez.

MTI ÖS

Címkék: gazdaság