Ezt a jegytípust a 6 éven aluli gyermekeknek, a 65 éven felülieknek, valamint a hadirokkantaknak, hadiözvegyeknek és menekülteknek szükséges megváltaniuk. A regisztrációs jegy díjmentes, tehát a jogosultak ezután is díjmentesen utazhatnak.

A regisztrációs jegy a gépesített jegypénztárakban váltható meg március 1-jétől. Ha az adott állomáson vagy megállóhelyen nincs vasúti pénztár, vagy az nem gépesített, illetve az nincs nyitva, akkor a regisztrációs jegy a vonaton a jegyvizsgálónál is megváltható.

Ha valaki regisztrációs jegy nélkül utazik, azt július 1-jétől meg is büntetik. De csak akkor, ha az utazás megkezdése előtt a nyitva tartó gépesített pénztárban lehetősége lett volna megváltania a szelvényt. Ekkor a jegyvizsgálónál 500 Ft pótdíjat is kell fizetnie.

A regisztrációs jegy, a többi menetjegyhez hasonlóan elővételben is megváltható már 60 nappal a tervezett utazás előtt. A regisztrációs jegy érvénytartama korlátozott, a jegyen feltüntetett érvényesség napján az utazást meg kell kezdeni.

A regisztrációs jegy bérlet vagy menettérti jegy formában nem adható ki, de a visszautazás időpontjának ismeretében már az odaút jegyváltásakor kérhető a visszaútra is. Ilyenkor az utas nem menettérti regisztrációs jegyet kap, hanem két különálló, egy útra szóló regisztrációs jegyet az oda- és a visszautazás tervezett napjára és viszonylatára.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-START Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri az utasforgalmat. Az igényekhez és lehetőségekhez igazítva esetenként mozgó jegyárusok is segítik majd a jegyváltást.

Az utasok az internetes jegyértékesítési rendszert is igénybe tudják venni abban az esetben, ha a regisztrációs jegyen kívül más jegyfélét is vásárolnak, vagy a regisztrációs jeggyel történő utazásukhoz helyjegyet, IC-pótjegyet kérnek.

Regisztrációs jegyet telefonon is megrendelhetnek az érintett utasok, az eddig már megszokott, például InterCity jegyekhez hasonlóan. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton keresztül a feláras vonatok esetében a helyjegy, pótjegy mellé kérhető regisztrációs jegy is. Megrendeléskor az utasnak meg kell adnia, hogy melyik feláras vonattal mikor kíván utazni, illetve azt, hogy az IC pót- és helyjegyhez, IC pótjegyhez, helyjegyhez milyen jogcímen van szüksége regisztrációs jegyre, valamint nevet is hozzárendelnek a telefonos foglaláshoz.

A megrendelés felvételével egyidejűleg a telefonáló egy 10 jegyű kódszámot kap. A MÁVDIREKT-en keresztül, telefonon megrendelt jegyeket csak gépesített jegypénztárakban lehet átvenni. A jegyátvételkor meg kell adni a 10 jegyű kódszámot, illetve a pénztárkezelő egyeztetésre kéri a rendelésnél megadott nevet. Amennyiben egyezik a név, a pénztáros kinyomtatja a megrendelt jegyeket és átadja az utas részére.

A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon minden fontos információ megtalálható a regisztrációs jegy gyakorlati alkalmazásáról. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat a helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon áll az utasok rendelkezésére.

A MÁV-START Zrt. és az érintett további szolgáltatók, a Volán Egyesülés, és a GYSEV Zrt. képviselői folyamatosan egyeztetnek egymással annak érdekében, hogy az új jegy gyakorlati alkalmazása ne okozzon kellemetlenséget az utasoknak. A szolgáltatók a közeljövőben együtt is tájékoztatják a sajtó képviselőit és az utazóközönséget az új jegytípus bevezetésének részleteiről.

Címkék: MÁV start, utazás, közlekedés, gazdaság