pénzek

Somogy nem vonzó a letelepedni készülő cégeknek. Nincs ipar és beszűkült a munkaerőpiac is. A kaposvári Videoton Elektro-Plast Kft-ben jelentős a betanított dolgozók aránya. Ők 100 ezer forint körüli bruttó bérért dolgoznak. A szakmunkások pedig bruttó 160 ezer forintért.
Gerber András, a cég igazgatója elmondta, amikor kifizetnek egy dolgozónak egy forintot, az nekik 2.50-be, 2.80-ba kerül. Hozzátette: az éves béremelés ellenére alacsony az átlagkereset. A helyzetüket ugyanis eléggé meghatározza, hogy a béreket nagyon jelentős terhek sújtják még most is, bérjárulékok formájában. Másrészt  pedig maga a világpiac is befolyásoló tényező, hogy azért a munkáért, amit elvégeznek, mit tudnak a vevőktől kapni.

Az ország megyéi között a somogyi alkalmazottak keresnek a legkevesebbet. Bruttó átlagfizetések tekintetében a megye az utolsó helyen kullog. A Budapesten élők ennél havonta 100 ezer forinttal többet visznek haza. Egy kaposvári fejvadász cég adatai szerint egy titkárnő Somogyban 89 ezer, Veszprémben 120 ezer forintot kap. Egy mérnöki helyet pedig az itteni 250 ezer forintos bér helyett Fejérben 400, Budapesten pedig a somogyi hatszorosáért, 1-1.5 millió forint között hirdettek meg. Gergye István, a Global Human Center igazgatója szerint a megye tagozódásából adódan több hátrányos térség van, ahol a munkaerőpiac beszűkült. A munkáltatók emiatt nem tartották Somogy megyét vonzó területnek. Aki annak tartja, az kizárólag azért teszi, mert vagy az önkormányzat partner ebben, vagy iparűzési adómentességet tud kapni.

A legjobban papíron Somogyban a pénzügyi területen dolgozók keresnek. Csaknem bruttó 300 ezer forintot. A gáz és villamosenergia termelésben is magas a fizetés. A legkevesebbet a vendéglátásban dolgozók vihetik haza, alig több mint bruttó 100 ezer forintot. Az egyetem gazdasági szakembere szerint a mezőgazdaság és a turizmus lefelé húzzák a megye mutatóit. Dr. Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem vállalatgazdasági és szervezési tanszékvezetője elmondta, ezek az átlagkeresetek gyakorlatilag hosszú távon konzerválhatják a megyének az elmaradott helyzetét. Ha nincs vásárlóerő, az nem pörgeti a gazdaságot. Már középtávon és jelenleg is tapasztalják, hogy negatív hatással van. Egyetlen esély lehet az, hogy valamilyen módon termelő vállalatokat ide tudjanak csábítani. Az ipari cégek idetelepüléséhez azonban autópályára, út és vasút fejlesztésre van szükség – tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó szavazás

Ön szerint mi az oka annak, hogy a Somogy megyei bruttó átlagkeresetek a legalacsonyabbak az országban?


Egyértelműen a megye rossz gazdasági helyzete az ok, melyet a nem megfelelő politikai vezetés hoz maga után. (43)

Somogy fekvése okozhatja az alacsony béreket. (8)

Nyilvánvaló, hogy a kevés munkalehetőség az ok. Nem cirkusz kéne, inkább kenyér! (43)

Az lehet az ok, hogy az infrastruktúra kiépült, ám a hozzá tartozó ipar nagyon gyenge. (19)

Címkék: kereset, átlagkereset, bér, munka, Somogy, gazdaság