Idén bővült azok köre is, akik élhetnek „az adóhatósági szja-bevallás elkészítésével”, hiszen az egyszerűsített közteherviselés szabályai szerint adózók is élhetnek már ezzel a lehetőséggel. Az APEH már postázta a szja-csomagokat, ami tartalmazza a 0953Ny jelű nyomtatványt is. Ez a nyilatkozat szolgál az egyszerűsített bevallás választására. Az adózóknak nincs más dolguk, mint kitöltve, aláírva február 15-ig postára adni, vagy elektronikus úton visszajuttatni azt.

A nyilatkozat valamennyi ügyfélszolgálati irodában ingyenesen beszerezhető, illetve az adóhatóság honlapjáról (www.apeh.hu) is letölthető, kinyomtatható és elektronikusan is beküldheti, akinek van az Ügyfélkapuhoz szükséges regisztrációja. Az adóhatóság a magánszemély érvényes nyilatkozata alapján készíti el a 0953E bevallás ajánlatát és legkésőbb 2010. április 30-ig megküldi a magánszemély által megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre.

Ezt a bevallási ajánlatot a magánszemély a kézhezvételt követően vagy elfogadja, vagy a közölt adatokat javíthatja, kiegészítheti, ha az adatokban eltérést észlel, vagy, ha például a magánszemélynek ingatlanértékesítésből is volt jövedelme. Ezt követően az aláírt bevallást a magánszemélynek 2010. május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatósághoz. Elektronikus benyújtás esetén, szintén ez a határidő.

Címkék: gazdaság