Cafeteria

Az áruházak ugyanis nem fogadhatják el ezeket. Az APEH egy állásfogalalást adott ki, amely szerint kizárólag éttermi vagy közétkeztetésben hasznáhatók fel ezek a juttatások. A hatóság szigorúan ellenőrzi és bírságolja azokat az üzleteket, amelyekben kávé, konzerv vagy cukor vásárlásához is elfogadták a melegétkezési utalványt. A dolgozókat felháborítja az adóhivatal döntése.

Szalai Teodóra kapott már hideget és meleget is. A hidegétkezési utalvány 90 százalékos megadóztatása miatt idén inkább meleget kért. 11.400 forintot kap havonta. A jövőben azonban lehet, hogy ezt nem tudja majd levásárolni. A kaposvári Fusetech dolgozóinak 80 százaléka idén a cafeteria juttatásban a kedvezőbb melegétkezési utalványt választotta. Eddig ugyanis a nagyobb áruházláncok is elfogadták.

Gelencsér Hajnalka, a vállalat bérszámfejtője szerint általános felháborodást válthat ki ez a dolgozók körében. Nagy segítség a nettó jövedelmük feletti 11 ezer forint. A nagycsaládosok és a több gyermekesek pedig nem igazán tudják igénybe venni az éttermi szolgáltatásokat.

- Ha ezt ellenőrzik, akkor mi is bajban leszünk, mert nem tudunk mit csinálni - mondja az egyik elfogadóhely vezetője. A szigorítás miatt csupán grillcsirkét lehet majd venni az üzletben. Már a hidegétkezési utalvánnyal is csak fele annyit fizetnek. Attól félnek, a meleggel is ugyanez lesz a helyzet. Az Apeh szigorúan ellenőrzi a melegétkezési utalványok beváltását.

- Az állásfoglalásnak az volt a lényege, hogy egységes jogértelmezést írjon elő: a melegétkezési utalványokat valóban melegétkezésre használják fel az adózók - közölte Barlai Krisztina, az APEH regionális igazgatóságának sajtóreferense.

Ha nem meleg ételre váltják be, a hatóság szigorú mulasztási bírsággal sújtja a rendelkezést megszegőket. A Tesco sajtóreferense azt mondja: az eddigi gyakorlatot folytatják továbbra is. A melegkonyhai készítményeken kívül konzervekre, mirelittermékre is elfogadják ezeket az utalványokat.

Címkék: melegétkezés, cafetéria, gazdaság