Cafeteria

Tízezer forinttal is kevesebb juttatást kap havonta több ezer somogyi dolgozó. A cafetéria utalványokat ugyanis év elejétől megadóztatták. Sok cég ezt a 25 és 95 százalékos adóterhet nem tudja bevállalni. Így vagy a munkavállalóra terheli vagy nem ad ilyen juttatást.

A köztisztviselőket érintették legérzékenyebben az idei változtatások. Kaposváron 220-an dolgoznak a városházán. Tőlük a kormány már elvette a ruhapénzt, a 13. havi juttatást és a 12 ezer forintos havi étkezési hozzájárulást. Emiatt összességében néhány év alatt ötödével csökkent a bérük. Most egy kötelező cafetéria keret van, ami a dolgozóknak nettó 150 ezer forintot jelent ebben az évben.
Dr. Kéki Zoltán, Kaposvár címzetes főjegyzője úgy tájékoztatott, hogy ez a juttatás minden köztisztviselőt megillet. Ebből a jogszabályban meghatározott juttatásokat veheti igénybe, de az internetszolgáltatáson kívül valamennyit 25%-os adó sújtja.  

A több mint 3000 közalkalmazott pedig a 12 ezer forintos ételutalvány helyett most nagyjából 3000 forintot kap kézhez havonta. Az egyik cafetériával foglalkozó cég tanácsadója azt mondja: a legtöbb helyen a munkavállaló és a munkaadó felesben vállalják be az utalványokra kiszabott adókat. De ez cégek anyagi helyzetétől függ.

Ahol az idei évben terveznek bérmelést, ezeket az adóterheket átvállalják. Ott, ahol a lehetőségek szűkösek, a dolgozóra fogják terhelni az adót - fogalmazott Kardos Bálint, a Bónusz Cafetéria vezető tanácsadója. - Nem tapasztalunk semmiféle rosszindulatot, tisztességesen állnak hozzá a munkadók.

A szakszervezeti vezető azt mondja: sok somogyi vállalatnál még folynak a tárgyalások. A legtöbb helyen a 14-20 ezer forintos havi juttatást megadják a dolgozóknak. A hideg étkezési utalványt szinte sehol nem kérik, a meleget adják helyette. Népszerű még az adómentes internet utalvány, az egészségpénztár és az üdülési csekk.

Svajda József, az MSZOSZ megyei és régiós elnöke azt mondta: azokon a helyeken, ahol gyenge a vállalatok pozíciója - ilyen a kereskedelem, a mezőgazdaság - ott biztos, hogy csökkeni fog. Viszont egy sor területen - kommunális, húsipar, elektronika - kedvezően fogadták.

Tehát például a Videoton, a Fusetech, a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. és a Kométa dolgozóinak továbbra is biztosítják a cafetériautalványokat.

Címkék: Cafetéria, adó, gazdaság