Akció

Egyes területeken 50 százalékkal is visszaesett a forgalom Somogyban egy év alatt. A kiskereskedők már felélték a tartalékaikak, ezért egyre több családi vállalkozás mehet tönkre.

20, 30, 50 de akár 70 százalékos árengedménnyel is találkozni a városban. Az akciók azonban ma már nem idényjellegűek, szinte folyamatosan csábítják a vásárlókat. Az üzletezetők azt mondják: muszáj árengedményeket tenni, a vevők egyébként szinte teljesen elmaradnak. Az egyikük szerint a januári forgalom rettenetesen nyomott volt. Sem a decemberi, sem a karácsonyi nem volt jó. Nagyon érződik az embereken, hogy nincs pénzük vásárolni.

Nemcsak a ruha és cipő akciós. Az egyik szőnyegáruházban is jelentős kedvezménnyel, akár féláron lehet vásárolni. Forgalmuk 20 százalékkal marad el a tavaly ilyenkoritól. A Kereskedők és Vendéglátósok Érdekvédelmi Szövetségének társelnöke azt mondja: idén januárban szinte teljesen elmaradtak a vásárlók a kiskereskedelmi üzletekből.

- Az a tapasztalatunk, hogy sok üzlet arra panaszkodik, az előző évhez képest 20-30, akár 50 százalékkal is visszaesett a forgalma. Ez nem annyira meglepő, a pénzügyi válság érezteti hatását - fogalmazott Kertész Rezső, a Kisosz társelnöke.

tabl_ruhazat

A ruházati cikkeknél a legdrasztikusabb a visszaesés. Az utóbbi években Somogyban csaknem 200 butik zárt be.

tabl_textil

A textilüzletekből csak fele annyi van, mint 2005-ben. Szakemberek szerint ez az arány tovább nőhet, a boltosok ugyanis már felélték tartalékaikat.

tabl_ossz

Négy év alatt a kiskereskedelmi üzletek száma 15%-kal csökkent Somogyban. Azaz csaknem minden 7. bezárt.

Ettől az évtől egy új pályázati lehetőséggel a mikrovállalkozások az alkalmazottak megtartásához kérhetnek segítséget a munkaügyi központtól.

Címkék: akciók, kereskedelem, válság, gazdaság