Városok adóssága

Egyre több hitelt kénytelenek felvenni a somogyi városok a kormány megszorításai miatt. A legtöbben, mint Kaposvár is, fejlesztésekre költik, de vannak, akik villanyszámlát fizetnek a kölcsönből. A legnagyobb mértékben eladósodott város Fonyód, költségvetésének 90 százaléka hitellel terhelt.

A válság miatt előrehozta nagyberuházásait Kaposvár. A munkálatok nyár vége óta folynak például az Ady Endre utcában és a Szivárvány mozi épületén. Kaposvár főleg emiatt vett fel hitel, de a polgármester azt mondja: a kormány megszorításai miatt minden önkormányzat erre kényszerül, csak van, akinek villanyszámlára kell a pénz.

- A mi költségvetésünk stabil, 2010-ben 32 milliárd forintból fogunk gazdálkodni. Az éves adósságszolgálatunk, amit a felvett hitelekre a pénzintézeteknek kell fizetünk a 32 milliárd forintból, 715 millió forint - közölte Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Vagyis évente a teljes költségvetésnek alig két százalékát kell visszafizetni. 2010. január elsejéig egyébként 13 milliárd forint volt a város hitelállománya. Szita Károly hozzátette: a Magyar Fejlesztési Bank hitelminősítés szempontjából a kiválók közé sorolta nemrég Kaposvárt.

A megye városai különböző mértékben vannak eladósodva. A legtöbb mintegy 30 százalékban, de van, ahol ennél jobb a helyzet. Akad azonban, ahol sokkal nagyobb az adósság.

Marcali a középmezőnyben foglal helyet.

- Az önkormányzat működési költsége a kórházzal együtt 6,5-6,6 milliárd forint - tájékoztatott dr. Sütő László polgármester. - Várhatóan ugyanennyiből fognak működni az intézményeink, hiszen nagyon sok takarékossági intézkedést tettünk.

A fejlesztésekhez Marcali idén januárban kötvényt bocsátott ki, egymilliárd forint értékben. Ilyen beruházás a helytörténeti múzeum bővítése is.

Fonyódon tavaly 93 százalékos volt a hitelállomány a költségvetéshez képest.

Hidvégi József szerint ez javult egy kicsit, mert abból kell kiindulni, hogy amikor 2006-ban átvették az önkormányzat irányítását, akkor 1,4 milliárdos kötségvetésnél 1 milliárd 460 millió volt az adóssága az önkormányzatnak - állítja a város első embere.

Fonyódon idén várhatóan 1,7 milliárd forint lesz az éves költségvetés, ebből mintegy 110 milliót kell kifizeniük kamatokra, a tőkét csak jövőre kezdik törleszteni. Ez az éves költségvetés csaknem 10 százaléka.

Nagyatádon mintegy félmilliárddal többet kell fordítania saját forrásból az önkormányzatnak a kötelező feladatok ellátására. Idén 4,6 milliárd lesz a költségvetés. A törlesztés éves szinten ennek mintegy 4 százaléka.

- 108 millió tőketörlesztés van és mintegy 21 millió forint kamattörlesztés fejlesztési hitelekre, ezeket az összegeket ebben az évben kell törlesztenünk - sorolta Ormai István polgármester.

Az idei költségvetésben 1,7 milliárdot terveznek fejlesztésekre, ennek nagy részét pályázati pénzből biztosítják.

Címkék: önkormányzatok, adósság, hitel, gazdaság