Építkezés

Bőven akad olyan társasház, amelyben még mindig vannak eladó ingatlanok. Ha nem veszi meg senki a lakásokat, akkor még az is előfordulhat, hogy az építtetőnek kell fizetnie a több tízezer forintos ingatlanadót. Már pedig a piac hónapok óta pang. Az ingatlanosok szerint nem sok somogyinak kell majd vagyonadót fizetnie.

Az adóbevallásban három rubrikát kell kitölteni. Először a négyzetméter alapján kiszámított árat kell beírni. A számított értékben a lakás felújítottsága, területi elhelyezkedése szerepel. Ezt adja meg a kalkulátor is. Az adót viszont a forgalmi érték alapján kell majd fizetni, azaz azután, hogy mennyiért lehetne eladni az ingatlant. Az összegek között több százezer forintos eltérések is lehetnek.

Sőt! Megnéztük ugyanazt a 100 négyzetméteres ingatlant a kalkulátorral. Ha ez a lakás Kaposváron van, akkor alig több, mint 28 milliót ér. Ha például Büssüben vagy Szántódon van akkor 29 milliót ér. Ingatlanadót viszont csak akkor kell fizetni, ha ez a lakás városban van. A számítás azt nem veszi figyelembe, hogy az ingatlan Barcson vagy Siófokon van.

Az ingatlanszakértők szerint óriási eltérések lehetnek akár az utca elején és végén található lakások áraiban.

Hetek óta fáj a fejük a könyvelőknek is emiatt. Az adószakértőket naponta több tucatnyian keresik meg.

Az adószakértők szerint az a baj, hogy sokszor még ők sem tudják, mi alapján számoljanak.

Még az is lehet, hogy az alkotmánybíróság eltörli a vagyonadót. De ha számolni szeretnének a kapos.hu oldalon megtalálják a kalkulátort.

Címkék: ingatlan, somogy, gazdaság