Felére csökkentette az  idegenforgalmi adó mellé járó állami támogatást. Az önkormányzatok a csőd és a nyaralók terheinek növelése között választhatnak.

A kormány felére csökkentette a balatoni települések egyik legfontosabb bevételét, az idegenforgalmi adó mellé járó állami támogatást. Eddig minden forint mellé kettő forint állami támogatást kaptak. Idén már csak egy jár nekik. Ez összesen 1.5 milliárd forint bevétel kiesés a településeknek.

Csapdának és elfogadhatatlannak tartja a kormány döntését a tóparti településeket tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Balázs Árpád. Elmondta: az önkormányzatok működése került veszélye. Nincs miből pótolni a kiesést. Ez pedig olyan helyzetbe hozza az önkormányzatokat, amit nem tudnak megoldani. Mindenképpen idegenforgalmi versenyképesség csökkenés lesz az eredménye. Leértékelik a balatoni turizmust, leépítik Magyarországnak az idegenforgalmi vonzerejét. Ami pedig az egész országra negatívan fog hatni.

Idegenforgalmi adó

A kényszerhelyzetbe került önkormányzatok egyike Balatonszárszó, ahol a csőd és a nyaralók terheinek növelése között kellett választaniuk. Méhész László, Balatonszárszó polgármestere így fogalmazott:
- Az 50 százalékos elvonás miatt az önkormányzatot 15 millió kiesés fogja terhelni. Tehát ezt a 15 millió forintot mi nem tudjuk kigazdálkodni. Csak különböző megszorításokkal így a strandnak a fizetőssé tételével.

Ez azt jelenti, hogy míg évtizedeken át ingyenes strand várta a Szárszóra érkezőket, idén  300-500 forint közötti belépőt kénytelenek szedni. Emelik továbbá az idegenforgalmi adó árát is. A két döntés miatt akár 20 ezer forinttal is többe kerülhet egy négytagú család vakációja. A települések vezetői szerint ezt az eddignél kevesebb vendég tudja majd megfizetni.

Címkék: gazdaság