Válság

Több gyárban tömegesen küldték el a dolgozókat, és sok helyen négy napos munkahetet kellett bevezetni. Szakemberek szerint az idei év még nehezebb lesz. Viszont azok a cégek, amelyek ezt átvészelik, a következő években már stabilizálódásra számíthatnak.

Kihalt a Videoton. Az üzemek többségébe be sem lehetett jutni március 6-án. A gyár ugyanis akkor vezette be tavaly a négy napos munkahetet a kevés megrendelés miatt. Csakúgy, mint a Kapos Atlasznál, a Fusetechnél vagy a Praktikum Kft-nél. A kisvállalkozókat is megviselte a kereslet hiánya. Ráadásul újabb negatív rekordot döntött a forint. Majdnem 320 forintba került egy euró. Így nem csoda, hogy Somogyban a gazdasági beruházások mértéke egy év alatt csaknem 40 százalékkal visszaesett. 2009 első háromnegyed évében csupán 43 milliárdot költöttek erre.

A Vállalkozók Országos Szövetségének somogyi elnöke úgy véli: a korrupció elburjánzása és a közbeszerzési eljárások jelentős visszaesése tovább nehezítette a cégek helyzetét - Daxner Gábor úgy látja, a vállalati körbetartozások a kezelhetetlenségig emelkedtek. Ráadásul ma Magyarországon egy gazdasági per átfutási ideje három év.

Daxner Gábor szerint a 2010-es év még nehezebb lesz. Több cég kerül majd lehetetlen helyzetbe. Az elmúlt év a mezőgazdasági vállalkozókat sem kímélte. A tavalyinál 16 százalékkal kevesebb kalászos gabona termett. Szakemberek szerint csak alapanyaggyártásból nem lehet megélni a jövőben.
Dr. Ágyán József, a Szent István Egyetem tanára szerint csak úgy lehet a piacon megmaradni, ha a teljes vertikumot átfogjuk. Alapanyagokat állítunk elő, azt feldolgozzuk. Közösen, együtt márkázzuk a termékeket, majd piacra visszük.

A munkaügyi központ vezetője bizakodó: a tavalyi rekord nagyságú mélypont után stagnálást vár. Tavaly 15 százalékkal több volt az álláskereső Somogyban, mint a korábbi évben. Csaknem négyezren lettek többen.

- A gazdasági válság hatásai nem robbanásszerűen jelentkeztek a megyében. Ennek oka, hogy egyes kistérségekben, különösen Kaposváron már 2007. végén jelentős létszámleépítések voltak - tájékoztatott dr. Tarrné Dr. Törzsök Piroska, a regionális munkaügyi központ kaposvári igazgatója. - Emellett a foglalkoztatásra jellemző szezonalitás átmenetileg mérsékelni tudta a hátrányokat.

Jelenleg Somogyban 26800-an állástalanok. A munkanélküliségi ráta hét százalékkal magasabb az országos átlagnál. A kaposvári és a kadarkúti kistérségben azonban jóval kevesebb a munkanélküli, mint máshol Somogyban.

Címkék: válság, gazdaság