Magyarország holnap

Hungarikumokra, erős civil szervezetekre és egészséges magyarokra van szükség ahhoz, hogy az ország kilábaljon a válságból - hangzott el pénteken a Magyarország holnap című konferencián Kaposváron. A szakemberek szerint sok olyan erőforrásunk van, amit nem használunk ki.

A magyar sajátosságokra épülő gazdasági stratégiát kellene létrehozni - mondta előadásában Róna Péter, közgazdász.

- Én az ország jövőjét olyan vertikumban látom, amely a mezőgazdaságból, az élelmiszeriparból, az egészségügyből - mert a gyógyvízellátottságunk is szintén a világ 3. legjobbja -  és a környezetvédelemből áll össze - hangsúlyozta a közgazdász.

Róna Péter szerint a kis- és középvállalkozások szerepét is erősíteni kellene, valamint a belső piacokat kellene visszahódítani. A politikán kívül a társadalomnak is változnia kell.

- Szervezzen fórumokat, szerveződéseket. Fejezze ki magát, akár politikai, akár szakmai, akár társdalmi kérdésekben - fogalmazott Miszlivetz Ferenc, az MTA Politikatudományi Intézetének szociológusa. - Segítse a politikai döntéshozókat abban, hogy ne veszítsék el az orientációs képességüket, mert a magyar politika nem elég nyitott arra, hogy magába szívja ezeket a kezdeményezéseket.

Új társadalmi szerződés szükséges, ami 20 éve várat magára - tette hozzá. Mindez megvalósíthatatlan, ha egészségtelenül élünk. Ezen is változtatni kell.

- Szerintem az a fontos, hogy mind a 10 millióan egészségesek legyünk, és ehhez nem fogja se a kormány, se a vezetők, se senki a kezünket. Saját magunk döntései, hogy hogyan élünk, mit eszünk - magyarázta Monspart Sarolta, az Országos Egészségfejlesztési Intézet osztályvezetője.

A szakemberek szerint csak így lehet jobbá tenni az életet Magyarországon.

Címkék: válság, gazdaság