Hóhelyzet2


Már-már azt hihettük volna, hogy végre enyhül az időjárás, ám a természet ismét rácáfolt a megérzésekre. Csütörtök virradóra Kaposvárt és a megyét ismét friss hó borította. A közlekedési viszonyok szinte egyik pillanatról a másikra változtak meg.

A kora reggeli órákban a szerencsésebbek még viszonylag simán elérték céljukat, az éjszaka is viszonylag eseménytelenül telt a kaposvári tűzoltóknál és a mentőknél.

Reggel 8 óra után, már egyre bizonytalanabbá váltak az útviszonyok Kaposváron. A város peremén és a nem túl forgalmas útszakaszokon jégpáncél is nehezíti a haladást a hó alatt, megnehezítve minden jármű dolgát.

A legfrisseb információk szerint mindezek ellenére Kaposváron a fő és tömegközlekedési útvonalak jól, a mellékutak kis óvatossággal járhatók. A korábban kiszórt érdesítőanyag segíti a folyamatos közlekedést. Csütörtökön havazással indult a reggel a megyeszékhelyen, ám a Kaposvári Városgazdálkodási ZRt gépei csak akkor indulnak el, ha legalább 3-5 centiméter hó esik.

- Ha korábban kotornánk, akkor a már kiszórt érdesítőanyagot is letolnánk az úttestről - magyarázta Petes Tamás a KVG Zrt. szolgáltatási és marketing igazgatója. A só -7 Celsius fokig biztosítja az olvadást. E hőmérséklet alatt már csak a kohósalak érdesítő hatása érvényesül.

A kézi hómunkások folyamatosan takarítják a lépcsőket, járdákat. A KVG Zrt. folyamatosan egyeztet a Városgondnoksággal a szükséges munkáról.

A met.hu szerint helyenként gyenge ónos eső vagy szitálás várható. 24 óra alatt akár 5 cm-t meghaladó friss hó eshet, helyenként sűrű köddel.

A Magyar Közút regionális ügyeletén megtudtuk, hogy nincs Somogyban elzárt település. Az intenzív havazás Marcali, Szántód és Kaposvár környékét érinti. A közútkezelő 30 járművel sózta alá az érintett utakat.

Ennek ellenére munkatársaink jelezték a 67-es főút csak nehezen, csúszkálva, mindössze 20 kilométeres sebességgel járható.

Imre Lászlóné a MÁV Zrt. területi kommunikációs képviselője arról tájékoztatott: a havazás miatt nincsenek késések a vasúti közlekedésben, és műszaki problémát sem okozott az időjárás.

Kaposváron 10 óra körül az egyik Baross utcai élelmiszerbolt előtt kellett kimenteni az áruszállító kamiont. A kaposvári tűzoltók vontatták vissza az útra a járművet.

Címkék: gazdaság