Az emlőrák a nők második leggyakoribb daganatos megbetegedése, minden 11. hölgy érintett lehet. A téma októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapján, különönösen időszerű. 

Idén is több százan csatlakoztak a mellrák elleni sétához Kaposváron, hogy így hívják fel a figyelmet erre a betegségre. A résztvevő nők valószínűleg élnek is az ingyenes szűrés lehetőségével, de sajnos ők vannak kevesebben. 

Pedig a mammográfiai vizsgálat teljesen fájdalommentes és körülbelül 10 percet vesz igénybe. A kaposvári kórházban 45 és 65 év között kétévente hívják be a nőket. És mivel az összes korábbi felvétel rendelkezésre áll, azokat össze is tudják hasonlítani.

"Az egészen apró, már a négy milliméteres daganatokat is meg lehet találni, amiből a gyógyulás száz százalékos. Ezeket kellene nekünk elcsípni! Amikor már sajnos tapintható, akkor sokszor áttétes daganatokkal érkeznek a paciensek" - mondta el kérdésünkre a Kaposi Mór Oktató Kórház főorvosa, dr. Kander Klára.

A korai felismerés tehát életet ment. A szakemberek szerint fontos az önvizsgálat is, de a nem tapintható daganatokat csak a mammográfiás vagy az ultrahangos vizsgálat szűri ki időben.

Címkék: mammográfia, daganat, mellrák, gyógyul, séta, egészség, egészségügyi anyagok, Kaposvár