Sölch Gellért, a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen hiánypótlónak nevezte az állami forrásból finanszírozott fejlesztést annak a célnak az elérése érdekében, hogy a légimentés lefedettsége a lehető legoptimálisabb legyen Magyarországon.

A hét magyarországi légimentőbázisból három újat az elmúlt egy évben adtak át, és arra törekednek, hogy a többi is folyamatosan megújuljon, mert "a lehető legtökéletesebb körülmények" kialakítása a cél - jegyezte meg.

A magyar légimentés "nagy utat tett meg", a mentést kezdetben merev szárnyú repülőkkel végezték és a gépek a Ferihegyre érkeztek, ma azonban már helikopterek szállnak fel légimentőbázisokról, hogy a betegeket, sérülteket a vármegyei kórházakba vigyék, ahol a legprofibb ellátást kapják - emlékeztetett.

fotó: MTI/Katona Tibor
fotó: MTI/Katona Tibor

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója arról szólt, hogy a marcali létesítmény huszonegyedik századi körülményeket biztosít a korábban Sármelléken dolgozó mentőszemélyzetnek.

Újságírók kérdésére közölte, koncepciójuk szerint a magyarországi bázisok állapotának olyannak kell lennie, hogy azokról a mentést minél gyorsabban, minél jobb minőségben végezhessék.

"Amikor ezzel kész vagyunk, megvizsgáljuk, vannak e területek, ahonnan a mentést tovább szükséges erősíteni" - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hét bázisról "lefedhető" Magyarország.

A légimentéshez kilenc mentőhelikopter áll rendelkezésre, újabb bázis létesítése újabb helikopterek beszerzésével jöhet szóba - jegyezte meg.

Móring József Attila (KDNP), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az összefogás eredményeként felépült marcali létesítmény a somogyi város és környéke biztonságát szolgálja.

A politikus a mentőszolgálat marcali munkatársait méltatva kiemelte, ők "nemcsak a kötelezőt hajtják végre", hanem mindig "valami pluszt is tesznek", a közelmúltban több millió forint pályázati forrást nyertek eszközbeszerzésre, szemléletformálásra.

Címkék: légimentő, bázis, mentőhelikopter, Marcali, egészségügyi anyagok