Városszerte jó a levegő Kaposváron. A pmmonitoring.hu oldalon mindenki számára elérhetőek a helyi levegőminőségi adatok. Jelenleg 17 helyszínen már működnek a mérőberendezések, de néhány héten belül 20 állomásosra bővül a rendszer, amelyet a város a Miskolci Egyetemmel közösen, a HungAIRy projekten belül valósított meg.

Ezzel egy olyan nagy felbontású szállópor monitoring hálózat épült ki városszerte, amelynek segítségével könnyen feltérképezhető a levegő minősége. A valós idejű adatokat egy térképes oldalon lehet figyelemmel kísérni.

Az egyes mérési pontok előzményadataiból jól kivehető, hogy Kaposváron már nem a közlekedés vagy az ipari tevékenység befolyásolja elsősorban a levegő minőségét, hanem a lakossági égetések. Az adatok alapján egyértelmű, hogy az esti órákban, amikor a családi házas övezetekben beindulnak a fa- vagy vegyestüzelésű fűtőberendezések, akkor romlik a levegő minősége, míg napközben városszerte jónak mondható.

A városháza ezért felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek nagyon körültekintőek az otthoni tüzelés alkalmával és csak a berendezésüknek megfelelő anyagokat használjanak fűtésre. Különös tekintettel kérik, hogy háztartási hulladékot, műanyagot és egyéb, fokozottan környezetszennyező anyagokat ne tüzeljenek el!

Kaposvár célja, hogy 2030-ra a legegészségesebb hazai város legyen, ebben pedig kulcsfontosságú tényező lesz a levegő minőségének fenntartása. A kaposváriak az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy fenntartható város építsenek, amelyben a friss levegő természetesnek számít. A gázolajos buszflotta lecserélése gázosra azt eredményezte, hogy a helyi közösségi közlekedés során nincs koromkibocsátás. A közintézmények energetikailag korszerűbbek lettek, napelemek kerültek rájuk, és Kaposváron épült meg Közép-Európa legnagyobb naperőműparkja is.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

null

Címkék: levegőminőség, adatok, egészségügyi anyagok, kaposvár