- Amikor a szüret után a szőlő elkezd megindulni, tehát forrásba lendül, akkor mustgáz képződik, ami az oxigénnél nehezebb fajsúlyú és a pincét gyakorlatilag teljesen kitudja tölteni - magyarázta stábunknak a mustgáz veszélyeit Göncz Gábor.
A toponári Medvés dűlő egyik borásza azt mondja: az egyik legfontosabb óvintézkedés a gyakori és alapos szellőztetés.
Közismert és elterjedt módszer a halálos gáz kiszűrésére a meggyújtott gyertya használata.
A gyertyát egy hosszú, 2 méteres fabotra rögzítjük, meggyújtjuk és előttünk tartva, a szájunk magasságában visszük. Ha elalszik a gyertya, akkor mustgáz van. Tovább menni életveszélyes - tette hozzá Göncz Gábor.
Ugyanakkor az is igaz, hogy a gyertya lángját általában csak a 14 százalékot elérő szén-dioxid-tartalom oltja ki, miközben már akár a 9 százalékos koncentráció is végzetes lehet, ha valaki öt-tíz percet egy ilyen pincében tartózkodik.
Aki teheti beszerezhet egy gázérzékelő riasztót, vagy egy koncentráció-mérő készüléket.
Címkék: must, szüret, életveszély, gáz, bor, egészségügyi anyagok