A képalkotó diagnosztikai eljárások ilyen széles spektruma (CT, MRI, PET-CT, PET-MRI) egyedülállóan itt érhető el, emellett kiemelkedő színvonalú klinikai onkológiai ellátást és terápiás lehetőségeket (pl. sugárterápia, szterotaxia, brachyterápia, onkológiai sebészet) nyújt a komplex, egyszemélyi vezetés alatt álló centrum.

Napjaink egyik vezető haláloka világviszonylatban és Magyarországon egyaránt a daganatos megbetegedések, és több daganattípus esetében is lakosságarányosan hazánkban az egyik legmagasabb a halálozási arány. A folyamatosan növekvő betegszám minőségi ellátása érdekében a Kaposi Mór Oktató Kórház szakmai és humánerőforrás tekintetében csakúgy, mint eszközparkjában megújította, strukturálisan átszervezte az onkológiai betegek ellátását.

A kórház 2022-ben 800 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében sugárterápiás eszközparkjának fejlesztésére. A projekt keretében új lineáris gyorsító, brachyterápiás készülék és tervezőrendszer beszerzésére, valamint az adminisztrációs rendszer fejlesztésére került sor.

A lineáris gyorsító biztosítja a legmodernebb kezelési eljárások rutinszerű alkalmazását. Lehetőség van azonnal és helyben reagálni a beteg aktuális állapotára (pl.: a daganat méretbeli változása), melynek figyelembevételével akár helyben is új terápiás terv készíthető és az alapján végezhető el a szükséges kezelés. A fejlesztés eredményeként kevesebb lesz a beteg kórházi megjelenésszáma, javuló életminőség mellett csökkenthetők a késői mellékhatások. Az új brachyterápiás berendezés segítségével pedig a
prosztata kezelések hossza nagy mértékben csökkenthető.

Az intézmény kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, az országban elsőként hozta létre a Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodát, bevezette az alacsony dózisú CT-vizsgálatot, elindította az Onkonetwork betegút-menedzselő rendszerét, mely a betegek korai kiemelésétől a hatékony ellátás biztosításán át az utógondozást is követi. A megelőzés mellett ugyanakkor elengedhetetlen a magas betegszámhoz is igazodó terápiás eljárások folyamatos fejlesztése az országosan is meghatározó szerepet betöltő komplex onkológiai centrumban.

Címkék: egészég, centrum Kaposvár, megelőzés, onkológia, daganatos, prevenció, egészségügyi anyagok, kórház, Kaposvár