A koronavírus-járvány korai szakaszában leálltak a fogászati szűrővizsgálatok is. A kényszerszünet nem tett jót a gyermekek fogainak.

- Sajnos az első hullám alatt az összes egészségügyi szűrővizsgálatot szüneteltették, így a gyermeknek fogászati ellenőrzését is, így vannak olyanok akiket másfél éve nem látott már fogorvos és ez meglátszik - tette hozzá az általunk megkérdezett fogorvos, dr. Timár Fanni.

A karantén, az online oktatás és a home office ideje alatt a gyerekek és a szülők rendszerint több édességet fogyasztottak, mint korábban. A nassolásnak pedig komoly következményei lehetnek. A helytelen táplálkozás elhízáshoz vezethet. A szülők többsége ilyenkor segítséget kér, akár a fogyással akár a helyes étrenddel kapcsolatban.

- A kis gyermeknek akár 10 éves, akár már olyan 6-8, tehát nagyon gyakori hogy elhízott gyerekekkel találkozom és ez is fő motivációs cél, vagy motivációs erő, hogy eljönnek egy ilyen tanácsadásra, hogy mi az amin változtatni kellene, mert testsúlyt kellene veszteni - válaszolta kérdésünkre a dietetikusként dolgozó Heszberger Edina.

A megfelelő étrend beállításával közérzetük is javulni fog és persze egészségesebbek is lehetünk, ami most a téli időszakban különösen fontos.

Címkék: fogászat, gyerekek, koronavírus, egészségügyi anyagok