Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási folyamat: megkezdődött az 5-11 év közötti korosztály oltása - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

György István a Debreceni Egyetem (DE) gyermekklinikáján kialakított oltópontok előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy kedden megérkezett az első, gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány, 138 ezer adag oltóanyag, amelyből az első körben 69 ezer adagot fognak beadni az ország 77 kórházában kialakított oltópontokon, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben.

Eddig országosan 38 ezren regisztráltak és 16 ezren foglaltak időpontok gyerekeiknek az oltás felvételére - tette hozzá az államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

A kórházakban (kaposvári infók itt) előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást.

fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa pedig szerda reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a járvány első hullámában az a nézet terjedt el, hogy a koronavírus a gyermekekre nem annyira veszélyes, de az elmúlt időszakban egyre több a tünetes gyermek a világban és Magyarországon is megnőtt a komoly tüneteket produkáló gyermekek száma.

Nagy Anikó elmondta: korábban a gyerekeknél az első számú tünetcsoport a hasmenés és a hasfájás volt, emellett szerepelt a láz és köhögés is, jelenleg viszont már nagyobb számban vannak tüdőgyulladásos, légzési és keringési problémás megbetegedések.

Címkék: 5-11, korosztály, regisztráció, védettség, időpont, kórház, szülő, fertőzött, vakcina, koronavírus, gyermek, oltás, járvány, egészségügyi anyagok