Azért is nőhet a koronavírus-fertőzöttek száma most Magyarországon, mert a korábban megkapott két oltás már nem nyújt elég védelmet - mondta szombaton a köztévében az ELTE Természettudományi Karának dékánja. Kacskovics Imre szerint ezért javasolják a szakemberek, hogy 4-6 hónap után mindenki adassa be a harmadik oltást.

Az immunológus rendkívül jó döntésnek nevezte, hogy Magyarországon - Európában elsőként - még a nyáron bevezették a harmadik oltás felvételének lehetőségét. Ez esetben azt kell szem előtt tartani, hogy ha lehet, akkor vektorvakcinára (mint például a Szputnyik) ne egy újabb vektorvakcinát kérjenek az emberek, mert ezek bizonyos esetekben "kiolthatják egymást".

A dékán arra is felhívta a figyelmet, hogy a harmadik vakcinának köszönhetően jelentősen erősödhet az immunválasz is a vírus ellen, de nemcsak az ellenanyag szintje, hanem a minősége is javulhat.

A kormány mindeközben e-mailben juttat el felhívást több millió magyar embernek az oltási programmal kapcsolatban. Ebben a kabinet a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat. A kabinet azt javasoljuk, hogy aki elmúlt 18 éves, és már több mint 4 hónapja vette fel korábbi oltását, jelentkezzen az ismétlő harmadik oltásra is. Ennek beadását a háziorvostól lehet kérni, emellett az interneten is lehet időpontot foglalni valamely kórházi oltópontra. Ezt itt lehet megtenni.

A kormány arra is felhívja a figyelmet, hogy a legnagyobb veszélyben továbbra is a beoltatlanok vannak. Jelen állás szerint ugyanis az oltás jelenti a legerősebb védelmet a vírus ellen.

(Borítókép: MTI/Varga György)

Címkék: védettség, oltás, vakcina, járvány, koronavírus, egészségügyi anyagok