Az emberiség történetében átéltünk már világjárványt, ilyen volt az 1945-ös fekete himlő. Azt azonban tudni kell, hogy oltással el lehet tüntetni betegségeket - hangsúlyozta előadásában Szlávik János. A koronavírus ellen pedig rekordidő alatt, egy éven belül sikerült védőoltást alkotni. Most az a fontos, hogy ez világszerte elterjedjen.

„Az, hogy itt Európában, az USA-ban, Kínában jól állunk, az egy dolog, de ezek a szegény országok egyáltalán nem oltottak, a világnak rájuk kell koncentrálni, hiszen amíg ott járvány van, addig mindig lesz újabb és újabb mutáns, és akkor ezzel nekünk mindig foglalkozni kell. Ha ott is megszűnik a járvány, akkor nyerjük meg a csatát, 2022, egyesek szerint 2023-ban” - mondta az előadásában a Dél-pesti Centrum Kórház osztályvezető főorvosa.

Szlávik János hozzátette: a koronavírus folyamatosan mutálódik, a delta variáns jobban terjed a fiatalok között, ezért fontos a gyermekek oltása, hiszen ezzel az ő egészségük védelme mellett a járvány terjedése is megakadályozható. Az oltottak ráadásul 50 százalékkal kevésbé fertőznek.

„Aki be van oltva, az is megfertőződhet, de nagyon úgy néz ki, hogy náluk a betegség enyhébb lefolyású. A fiatalok megfertőződnek, akár észreveszik, akár nem, de nagyon-nagyon ritka az, hogy egy fiatalember akár oltással súlyos beteg legyen” - fűzte hozzá a főorvos.

Idén várhatóan ismét lesz majd influenza-járvány, amely, hasonlóan a koronavírushoz, főként az idősebb korosztályra veszélyes. Erre is van védőoltás, amely ugyancsak elérhető és ajánlott is.

Dr. Szlávik János teljes előadása itt tekinthető meg:

Címkék: Szlávik János, főorvos, előadás, koronavírus, egészségügyi anyagok