Szombaton 11 órára rendkívüli kormányinfót hirdetett a Miniszterelnökség. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter főként az afgán konfliktus magyar vonatkozásairól beszélt. Kiderült, hogy Magyország eddig 78 embert, tíz családot menekített ki a tálibok által megszállt Afganisztánból, és helyezett el biztonságos helyen. A miniszter a tájékoztatón hangsúlyozta, a kormány pénteki ülésén tárgyalt az Afganisztánban kialakult helyzetről, és fő célként tűzte ki, hogy minden ott tartózkodó magyar állampolgárt haza tudjon hozni.

Gulyás Gergely a koronavírus járvány várható negyedik hullámáról is beszélt. Elárulta, hogy a kormány a pénteki ülésen áttekintette a járványhelyzetet nálunk és a környező országokban. Jó hír, hogy nálunk a legkedvezőbb az EU-n belül a helyzet, de a negyedik hullám a miniszer szerint egyértelműen megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak, és a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni, de ez el fog térni az eddigi hullámoktól.

Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
Gulyás Gergely (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Gulyás Gergely kiemelte, hogy az oltás felvétele a legfontosabb továbbra is, aki nem oltatja be magát azt jó eséllyel megfertőzi majd a vírus. Az oltásokkal szembeni bizalmatlanság keltésének káros hatásáról beszélve a miniszter hangsúlyozta, hogy minden vakcina megbízható. Csupán 0,18 százalék a megbetegedés esélye az oltottaknál, és nincs érdemi különbség az egyes oltások között.

Újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy nem áll a kormány szándékában az ország lezárása és az élet korlátozása. Se munkahelyi, se iskolai, óvodai korlátozásokra nem kell készülni. Továbbá azt sem látja indokoltnak a kormány, hogy újra kötelezővé tegyék a maszkviselést zárt terekben.

Címkék: negyedik hullám, Gulyás Gergely, kormányinfó, koronavírus, egészségügyi anyagok