A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai január óta folyamatosan nyomon követik az algák tömegének és összetételének változását a tó egész területén. Az év minden szakában markáns különbség volt megfigyelhető a tó nyugati és keleti területei között.

Július elején megjelentek a nyárra jellemző algafajok, amelyek azt követően intenzív szaporodásba kezdtek. A Keszthelyi-medencében a nyíltvízben az algák mennyisége jelenleg többszörösen meghaladja a Siófoki-medencében megfigyelteket. Július 26-án az algák mennyisége megközelítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a fürdővízben ajánlott felső határértéket, három nappal később viszont megtorpant a növekedés, amely az éjszakai viharos szél következménye lehet  - áll a kutatóintézet honlapján.

Ábra: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet
Ábra: Balatoni Limnológiai Kutatóintézet

Amíg július elején még a fecskemoszatok domináltak, július végére már a fonalas nitrogénkötő cianobaktériumok váltak uralkodóvá.

A gyors algaszaporodás feltételeit a kánikula és ezzel összefüggésben a vízben és az üledékben beindított biokémiai folyamatok teremtették meg. Az augusztusi időjárás nagymértékben, de előre nem jelezhető módon fogja megszabni az algaszaporodás további alakulását.

Címkék: nyugati medence, alga, Balaton, egészségügyi anyagok