A családokért felelős tárca nélküli miniszter, az operatív törzs mai ülése után azt mondta, Magyarországon is esélye van annak, hogy elsősorban a koronavírus delta variánsának köszönhetően növekszik a megbetegedések száma. Ez ellen az egyetlen megoldás az oltás - jelentette ki Novák Katalin, arra biztatva mindenkit, hogy oltassa be magát.

Szerinte aki nincs beoltva, nagyobb veszélynek van kitéve, mint a járvány többi hullámakor, mert a delta variáns a korábbiakhoz képest fertőzőbb.

Megerősítette, hogy külön kampányt indítanak a 60 év felettiek beoltása érdekében.

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

Beszélt arról is, hogy a 16-18 éves korosztály közel 50 százalékát beoltották, de a 12-15 év közötti gyerekeknek csupán 13-14 százalék kapta meg a vakcinát. A szülők szabadon dönthetnek gyermekük beoltatásáról, a gyermekek kizárólag Pfizer-oltást kapnak.

Elmondta, Magyarország Európában elsőként biztosítja a harmadik oltás lehetőségét augusztus 1-jétől. Kérdésre válaszolva azt mondta, a szakértők a heterológ oltási sort javasolják, vagyis harmadik oltásként más típusú vakcina beadását, mint az első kettő volt.

Közölte, az egészségügyben dolgozóknak kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás, hogy a betegek nagyobb biztonságban legyenek. Szerinte ez nem lesz nagy teher az egészségügyi dolgozóknak, mert már most is be van oltva a dolgozók 90 százaléka.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, tervei szerint beoltatja magát harmadjára is a koronavírus ellen, első két oltásként a Sinopharm vakcináját kapta.

Címkék: egészségügyi anyagok, vakcina, járvány, oltás, fertőzött, koronavírus