A miniszterelnök azt mondta, bár a harmadik oltás tekintetében megoszlanak a vélemények, olyan vélemény nincs, hogy az ártana. Mivel ez esetleg növelheti a biztonságérzetet, a kormány lehetővé teszi a harmadik oltást is, de a második adag után - jelen állás szerint- négy hónapnak el kell telnie.

A harmadik oltást augusztus elsejétől lehet megkapni, időpontot ott kell kérni, ahol az első két oltást beadták. Arról az orvosok döntenek, hogy milyen oltást adjanak be harmadiknak.

fotó: MTI/Varga György
fotó: MTI/Varga György

A kormányfő azt is mondta: az átoltottságot tekintve Magyarország még mindig a legbiztonságosabb ország az Európai Unióban. "A kényszerítésnek nem vagyunk hívei, de egy helyen van kivétel, így az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz az oltás."

Orbán Viktor közölte: a 16-18 év közöttiek átoltottsága 45 százalék körül van, a 12-15 év közöttieké pedig 13 százalékos. Az iskolakezdés előtti két napon minden fiatal megkaphatja a vakcinát, mivel az iskolákban oltási napokat rendeznek.

A 65 év felettiek körében 85 százalékos az átoltottság. Az a 15 százaléknyi idős ember, aki még oltakozott veszélyben van, ezért őket személyesen keresik majd fel.

Címkék: miniszterelnök, kormányfő, Orbán, oltás, vakcina, járvány, koronavírus, egészségügyi anyagok