A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata honlapján gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

 - Annak, aki vízi sporteszközt vagy csónakot használ, ismernie kell a vízi közlekedésről szóló 2000. évi XLII. törvényt. Mielőtt megvásárolja a sportszert, olvassa el ezt a jogszabályt, vagy érdeklődjön a kölcsönzőben, ahol kibérli. Ebben benne foglaltatik egyebek között az is, hogy hány éves kortól lehet önállóan használni ezeket, és mi a hozzájuk kapcsolódó kötelező felszerelés (pl. mentőmellény).

- A jogszabály azt is meghatározza, hogy melyik sporteszközzel milyen messze lehet a parttól eltávolodni. A vízimentők azt javasolják, mindig maradjunk partközelben, ha hosszabb távokat tennénk meg, haladjunk a parttal párhuzamosan.

- A legfontosabb dolog a mentőmellény, olyan sportszereken is, amelyeken nem kötelező. Hosszan sorolható, hány életet mentett már meg a mellény. Olyan esetekben is, amikor a viselője egyáltalán nem számított rá, hogy vízbe fog esni, arra meg pláne nem, hogy az esés közben eszméletét veszti, mert beüti a vitorlásba vagy a kajakba a fejét. Ebből is többféle kapható, a vízimentők a galléros változatot ajánlják, hiszen az fent tartja a fejet a víz felszínén (ami egy eszméletlen ember esetében életmentő lehet).

- Mielőtt elindulnánk fontos megnézni az aktuális és a várható időjárást, illetve figyelni a tavi viharjelzéseket.

- A mobiltelefont vízálló tokban érdemes magunkkal vinni.

- Ez pedig a balatoni vízimentők segélykérő telefonszáma: +36 30 383 8383.

(Borítóképünk: MTI/Varga György)

 

Címkék: sup, mentőmellény, vízimentő, csónak, kajak, Balaton, egészségügyi anyagok