Az elmúlt években jelentőseg megugrott a házasságkötések száma Magyarországon, ám a koronavírus-járvány miatti bezártság igencsak komoly kihívás elé állította a párokat. Egy magyar kutatás szerint a kapcsolatok 2/3-a átvészelte ezt az időszakot, egyharmaduk viszont nem. A tartós összezártság és az ingerszegény mindennapok ugyanis könnyen felemésztik nemcsak az egyént, hanem a kapcsolatokat is.

- Nagyon fontos kérdés, hogy magának a párkapcsolatnak, vagy a házaspárnak milyen erőtartalékai vannak, milyen alapokról indultak neki ennek a krízishelyzetnek, és milyen olyan tényezők érték őket, amelyek esetleg befolyásolják a krízist. Ahol van egy stabil, biztonságos, szeretetre épülő kapcsolat, ott a párok könnyebben viselik a nehézségeket - nyilatkozta kérdésünkre a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat klinikai szakpszichológusa, Szigethy Mónika.

A családterapeuták szerint napjainkban könnyebben kiéleződik a feszültség, éppen ezért fontos, hogy mindenki valódi partnerként kezelje párját. Fontos megbeszélni a napi teendőket és a problémákat is.

A szakértők azt is tanácsolják, hogy akik úgy érzik kapcsolatuk zátonyra futott, ne eresszék el azonnal egymást kezét, hiszen amint visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, ismét rendeződhetnek a párkapcsolatok is. Ennek ellenére érdemes felkeresni egy párterapeutát, aki szintén segítheti az egymásra találás folyamatát.

Címkék: párkapcsolat, válás, koronavírus, egészségügyi anyagok