Az elmúlt hetekhez képest kedvezőbbek most a járványügyi adatok Kaposváron, de a megyében így is több mint 26 ezren kapták el eddig a vírust. Legtöbbjük otthon vészeli át a betegséget, ám a vírus kiszámíthatatlansága miatt nehéz a jól bevált, régi ápolási praktikákhoz nyúlni. Az első tünetek közé tartozik a láz, ami már önmagában is rossz közérzetet okoz. A szakemberek azt mondják, ilyenkor érdemes paracetamol és metamizol tartalmú lázcsillapítót szedni, a naponta kétszer mért értékeket pedig lehetőség szerint jegyezzük fel, ez ugyanis segíhet a háziorvosnak a beteg állapotának változását felmérni.

"Ugyanúgy, ahogy bármelyik másik fertőző betegség esetén, ebben nincs különbség, tehát a jól bevált lázcsillapítási módokat nyugodtan alkalmazzuk otthon, illetve nem is  kell minden esetben csillapítani a lázat. Akkor kell a lázat csillapítani, hogyha nagyon rossz közérzettel párosul, fájdalommal, nagy levertséggel és gondot okoz, akkor érdemes, de bármelyik lázcsillapítási mód megfelel." - árulta el kérdésünkre Dr. Héra Eszter, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház ápolási igazgatója.

Az otthoni ápolás másik fontos eleme a folyamatos szellőztetés. A koronavírusnál jobb, ha a beteg inkább száraz levegőn van, ezért a párásítást mellőzzük, a szellőztetés viszont elengedhetetlen a felépülés szempontjából. A szaglás elvesztésénél sokan ösztönösen valamilyen orrsprayhez nyúlnak, ám ilyenkor ez is felesleges. A koronavírusnál ugyanis nem a váladék miatt dugulnak el a szaglósejtek, hanem a nyálkahártya gyulladása miatt, az immunreakció pedig magától elmúlik. Ha többen élnek egy háztartásban, akkor nagy hangsúlyt kell fektetni a fertőző beteg elkülönítésére, azért, hogy ne legyen közvetlen kapcsolat a beteg és az egészségesek között.

"Amennyiben megoldható, akkor a beteget külön szobában kellene elhelyezni, amit csak ő használ, tehát ne aludjunk együtt a beteggel, ha lehet, és nagyon át kell gondolni a közös helységeknek a használatát is. Nyilván aludni nem fog maszkban a beteg, de hogyha használja a fürdőszobát, közös helyiséget, konyhát, akkor jobb, ha ott mindenki maszkban tartózkodik, és utána fertőtlenítjük az általa használt felületeket, tárgyakat. Hasznos lehet ha egy időbeosztást is készítünk, hogy az egészséges családtagok használják először a helységeket és a végén a beteg, és utána megtörténik a felületek, tárgyak fertőelnítése." - tette hozzá Héra Eszter

A szakemberek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy amint a betegnél már nem egyszerű köhögést, hanem fulladást tapasztalnak, akkor azonnal hívjanak mentőt!

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: ápolás, otthon, beteg, koronavírus, egészségügyi anyagok