Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón azt is elmondta: a nyitás érdekében indult konzultációt ma este nyolc órakor zárják. Az eredményeket a hétvégén hozzák nyilvánosságra. A lazításnak ugyanakkor a kormány szerint még nincs itt az ideje. (A korlátozások fenntartását a mai adatok is indokolni látszanak.)

"Ha kellően sokat oltunk, akkor nem lesz negyedik hullám. Már csak hetekben és napokban kell számolni a lazításokig" - fogalmazott a tárcavezető, hozzátéve, hogy a következő hetek terveit a kormányfő jelenti be péntek reggel.

A kormány reményei szerint júniusig, vagy akár már májusra érhető el a magyar lakosság teljes átoltottsága - tette hozzá Gulyás Gergely aki hangsúlyozta, minden olyan vakcinát, amely Magyarországra érkezik és ellenőrzött, illetve nem kötelező félretenni a második oltásra, egy héten belül beadják.

Elmondta azt is, hogy a kormány az AstraZenecával kapcsolatban felmerült bizonytalanságok ellenére úgy látja, hogy az oltás védettséget nyújt és nem jár komplikációval, mellékhatásokkal.

Ezek nagy vonalakban a jelenleg is érvényes korlátozások:

- Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat március 8-tól április 7-ig, tehát a tavaszi szünet végéig bezárják.

- A középiskolákban, egyetemeken változatlanulonline zajlik az oktatás.

- Az üzleteket március 8-án hétfőtől két hétre, tehát március 22-ig bezárják. Ez alól kivétel például az élelmiszerbolt, a drogéria, a patika és a benzinkút.

- Március 8 - 22 között egy sor szolgáltatás szünetel.

- A konditermek bezárnak, az igazolt sportolók eseményeit zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

- A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabad téri sporttevékenység másfél méteres védőtávolsággal lehetséges.

- A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező.

- Szigorítják a határátlépést.

- A szállodák és a vendéglátóipar számára már adott bértámogatást, adókedvezményt minden olyan szektorra kiterjesztik, amelyek üzleteinek most be kell zárnia.

- A munkavégzés engedélyezett, de ahol mód van rá, ott biztosítani kell az otthoni munkavégzést.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: konzultáció, enyhítés, gyógyul, korlátozás, beteg, fertőzött, járvány, koronavírus, egészségügyi anyagok