Mi a titka, hogy ennyire sikeres Magyarország oltási kapánya? Ezzel a felütéssel közölt cikket tegnap a Die Welt. A német lap azt írta: hazánkban rendkívüli sebességre kapcsolták az oltást, a lakosság 14 százaléka legalább az első adagot már meg is kapta. Az egyre növekvő átoltottsági arányhoz az is hozzájárul, hogy a kormány nemcsak az Erópai Uniótól vár vakcinára, hanem az orosz és a kínai gyártóval is az elsők között vette fel a kapcsolatot.

A magyar baloldal korábban e két utóbbi készítmény hatásosságát kérdőjelezte meg, míg napjainkban inkább az oltások menetét kritizálja. Kormánypárti politikusok és egészségügyi szakemberek szerint ugyanakkor ilyen súlyos járványhelyzetben nincs helye az uszításnak. Sokkal inkább az oltás mellett kell kampányolni, semmint ellene - mondják. A késlekedés és az elbizonytalanodás ugyanis emberéletekben mérhető.

fotó: MTI/Balázs Attila
fotó: MTI/Balázs Attila

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón így fogalmazott: "Külön is arra kérjük a baloldalt és azon belül is leginkább Gyurcsány Ferencet, hogy az oltásellenes nyilatkozatokat fejezzék be, az oltásellenes aláírásgyűjtést állítsák le, mert ezzel emberéleteket veszélyeztetnek. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a vakcinákkal kapcsolatos félelemkeltés következménye, hogy vannak, akik ezért nem oltatják be magukat. Akik Gyurcsány Ferenc miatt nem oltatják be magukat, azok emiatt akár meg is halhatnak. Ma a felelős magatartás  kizárólag az, hogyha az oltásból nem csinálunk politikai kérdést és hogyha mindenki világossá teszi, hogy csak akkor állhat helyre az élet Magyarországon és csak akkor tudunk megvédeni minden életet, hogyha minél többen beoltatják magukat!"

A témában szerdán tette közzé legújabb közvélemény-kutatását a Századvég. Ebben azt írják az emberek többsége - a megkérdezettek 73 százaléka - elfogadhatatlannak tartja a baloldali-liberális oltásellenes kampányt. A válaszadók szerint egy politikus vagy más közszereplő nem lehet oltásellenes.

Hasonló véleményt fogalmazott meg közösségi oldalán az egyik kaposvári önkormányzati képviselő, Perlaki József is: "Itt nem pártokról és nem hatalomról van szó, hanem magyar emberekről. Rólunk, kaposváriakról is! A szeretteink és a barátaink egészségéről. A baloldali pártok összezavarják még a saját szimpatizánsaikat is. Vagyis életeket veszélyeztetnek! Helyi hallgatásuk pedig a beleegyzés abba az oltásellenes kampányba, amit Gyurcsányék művelnek. Ahelyett, hogy az oltás felvételére biztatnának, hallgatásukkal elbizonytalanítják a szimpatizánsaikat."

 

Időközben az Európai Gyógyszerügynökség a Janssen által fejlesztett vakcinát is jóváhagyta. Ezzel egyidőben a magyar kormány majdnem 4,5 millió adagot kötött le ebből a vakcinából is. Ennek a készítménynek az a legnagyobb előnye, hogy a megfelelő védettség eléréséhez egyetlen oltás is elég belőle.

Címkék: liberális, konzultáció, kampány, baloldal, gyógyul, összefogás, beteg, oltóanyag, vakcina, koronavírus, egészségügyi anyagok, oltás, fertőzött, járvány