A kézfertőtlenítés és a maszkviselés hónapok óta a mindennapok része. Az óvintézkedések fontosságát a fiatalok is hamar belátták és be is tartják azokat. A középiskolások és az egyetemisták hetek óta digitális oktatásban tanulnak. A kamaszok ugyan jól eligazodnak az online térben, viszont a valós közösség hiánya szorongást is kiválthat. Ilyenkor a szülőknek érdemes ottthon olyan közeget teremteni, ami nyugtatja őket.

"Nagyon fontos, hogy a szülő biztonságot tudjon nyújtani a gyermek számára, nemcsak egy kisgyereknél, de egy kiskamasznál, vagy nagyobb kamasznál is nagyon fontos. A gyermeknek látnia kell, hogy a szülő minden helyzetben helyt áll, és tudja kezelni azt a nehézséget, feszültséget, ami a járvány adta helyzetből adódik. Az egyik nagyon fontos tanács, hogy a szülők maguk küzdjenek meg a saját félelmeikkel, szorongásaikkal, ez nem könnyű, de erre kell törekedni, mert amennyiben ők megteremtik a maguk biztonságát, az segíti a gyereki biztonság megélését is." - tanácsolja Szigethy Mónika, pszichológus.

Mentálisan ugyanakkor a legnagyobb kihívást a járvány alatt a karantén jelenti. Első hallásra a 10 nap nem tűnik olyan hosszú időnek, ám egyedül a négy fal között, főleg betegen szintén felerősödhet a stressz, vagy a bizonytalanság érzése. Szakemberek szerint ezen segíthet, ha a karanténban lévő személy kialakít magának egy új napi rutint, amihez a külvilággal való kapcsolattartás is hozzátartozik.

"Nagyon fontos ilyenkor, hogy a napirend rendszeresen kialaukljon, amibe önmagunk ellátásán kívül férjen bele egy kis testmozgás, vagy egy kis zenehallgatás, ami kikapcsol. Mindenképpen fontos a kapcsolatok ápolása, nemcsak a karanténban levő személy részéről, hanem a környezet, a szomszédság, az ismerettségi kör, a barátok részéről is, hiszen nemcsak az ellátás a kérdéses, hanem egyáltalán az ember hogyléte felől való érdeklődés is." - mondta el Dr. Somoskövi Csilla, a SMKMOK Pszichiátriai Centrum osztályvezető főorvosa.

Magyarországon anonim lelki segély szolgálat is működik. A 116-123-as telefonszámot bárki ingyesen hívhatja, aki úgy érzi, nem tud egyedül megbírkózni lelki problémáival, illetve ezen az oldalon keresztül is segítséget kaphatnak azok, akik igénylik.

Címkék: pszichológia, karantén, koronavírus, egészségügyi anyagok